Eric is een ‘verwarde man’ die op straat belandde

Facebooktwitterlinkedinmail

28 februari 2020 – Eric Boers heeft wel eens iemand uit zijn auto getrokken. En hij deelde een keer klappen uit in de metro. Eric valt in de categorie ‘verwarde man’. De problemen werden zo groot dat Eric dakloos raakte en in zijn auto leefde.

Winfried Baijens zoekt Eric op in de nieuwste aflevering van Achter de headlines. Eric vertelt over hoe hij op straat terecht kwam, en hoe mensen in zijn situatie beter geholpen kunnen worden.

Wie is toch die ‘verwarde man’ op straat?

Eric kreeg een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) door wat hij meemaakte tijdens zijn tijd als militair in voormalig-Joegoslavië. Inmiddels gaat het beter met hem. Maar dat geldt lang niet iedereen die in een soortgelijke situatie terechtkomt.

Het aantal mensen met een psychische aandoening dat op straat belandt, is flink toegenomen omdat in de geestelijk gezondheidszorg veel bedden zijn verdwenen, zeggen hulpverleners als Marlieke Ridder. Ze is straatdokter in Rotterdam en zoekt daklozen in de stad. “De allerkwetsbaarste mensen in onze maatschappij, daar moet je voor zorgen”, vertelt Marlieke in de video.

Winfried gaat ook naar straatbarbier Sjoerd de Vries. Hij is 24 en heeft zijn baan in de jeugdzorg opgezegd om fulltime daklozen te knippen. Hij doet dat gratis omdat hij ze wil helpen. “Op het moment dat je er niet uitziet als een zwerver, word je ook minder behandeld als een zwerver.”

In de YouTube-serie Achter de headlines duikt Winfried Baijens in verhalen en levens van mensen die voorbijflitsen in het nieuws. Elke twee weken verschijnt er op donderdag een nieuwe aflevering.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 2893 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail