GGZ en roken – meer armoede en kortere levensverwachting

Facebooktwitterlinkedinmail

31 augustus 2020 – Het percentage rokers onder mensen met psychische aandoeningen blijkt ongeveer 50% hoger vergeleken met  de totale bevolking. Zij hebben een hoger risico om in armoede terecht te komen en een kortere levensverwachting. Zo blijkt uit een Brits onderzoek aan de universiteit van Cambridge gepubliceerd in het BJ Psych Bulletin. 

Het roken is dan ook een van de belangrijke oorzaken van  de lagere levensverwachting met  10 tot 20 jaar bij mensen met  ernstige psychiatrischeaandoeningen. Het effect van het verslaafd zijn aan roken gaan echter veel verder dan alleen de negatieve impact op de  lichamelijke gezondheid.

Het onderzoek toont aan dat rokers gemiddeld bijna 2.500 euro per jaar aan het tabak uitgeven. In Engeland komen hierdoor naar schatting jaarlijks zo’n 130.000 mensen met een psychiatrische aandoening onder de armoedegrens terecht. De Britse regering heeft zich ten doel gesteld dat Engeland tegen 2030 rookvrij moet zijn; maar, zonder een een forse investering en uitgebreide programma en extra ondersteuning is de verwachting dat rokers met psychische aandoeningen een groter risico  lopen om achter te blijven bij deze ontwikkeling.

Het Mental Health & Smoking Partnership heeft tot doel de ongelijkheid in rookpercentages tussen mensen met psychische aandoeningen en de bredere bevolking  in Engeland te verminderen. Samen met andere partijen worden plannen ontwikkeld om de verminderde levensverwachting en terugval in armoede bij rokers met psychische aandoening aan te pakken.

Bron (engelstalig): pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Dit bericht is 2946 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail