GGZ Dimence sluit isoleercellen: “het is onmenselijk”

Facebooktwitterlinkedinmail

28 maart 2018 – Het komt nog steeds voor dat ernstig verwarde patiënten in de psychiatrie worden opgesloten in zogenaamde separeerkamers of isoleercellen. Ook bij, Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Twente. Maar de separeerruimtes  zijn eind van dit jaar allemaal dicht, zo meldt Tubantia

Tineke de Jong van de cliëntenraad vanDimence noemt dat een positieve ontwikkeling. “Opsluiting in de separeer is traumatisch, claustrofobisch en onmenselijk”, is De Jongs mening. Ze wijst erop dat patiënten het gevoel hebben dat ze de regie over hun leven kwijt zijn.

Dimence heeft de afgelopen jaren het aantal separatieruimtes flink verminderd. Hoogstwaarschijnlijk eind dit jaar gaan ook de laatste drie separeerkamers dicht. Dit gebeurt onder meer omdat nieuwe wet- en regelgeving de dwang- en drangmaatregelen aan banden legt. Mediant geeft aan dat separeren vaak zijn doel voorbijschiet. De maatregel verhelpt niet de oorzaak van het probleem.

Patiënten hebben last van een stoornis, ze zijn extreem angstig of voelen zich onbegrepen. Maar daar helpt een eenzaam kamertje niet aan. Wat wel helpt is begrip tonen, behandelen met medicatie en zorgen voor de-escalatie.

Bij Dimence, MST en Mediant zijn separeerkamers vervangen door Extra Beveiligde Kamers (ebk’s). ZGT heeft een meerzorgkamer en een comfortroom. Deze voorzieningen ogen stukken vriendelijker. In de comfort-room staat meubilair, er zijn kleurlampen met een rustgevende werking, de patiënt kan naar buiten kijken en naar zijn eigen muziek luisteren.  In de EBK, die uit twee ruimtes bestaat zit de patiënt in principe nooit alleen. Er is een medewerker bij, in dezelfde kamer. Maar als de patiënt liever alleen wil zijn, zit personeel in de kamer ernaast.

Het afschaffen van separeerruimten kan niet van vandaag op morgen. Voor de bouw van nieuwe voorzieningen zijn kostbare verbouwingen of nieuwbouw nodig.

Bron en gehele artikel : tubantia.nl

Dit bericht is 10149 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail