Speciale muziek-app helpt kinderen met autisme contact te maken

Facebooktwitterlinkedinmail

28 maart 2018 – Een speciale muziek-app voor kinderen met autisme om ze te helpen makkelijker contact te maken en uit hun isolement te halen. Deze wordt op 15 april in het Concertgebouw in Amsterdam gelanceerd op initiatief van de Stichting Papageno van dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje, en KPN Mooiste Contact Fonds. Vijftig kinderen met autisme maken die dag, met behulp van de Papageno-app, samen muziek voor hun familie.

Nederland telt volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme 190.000 mensen met autisme.  Aaltje van Zweden-van Buuren en haar man, dirigent Jaap van Zweden, kregen een kind met autisme. Dat had én heeft een grote impact op het gezin. In 1997 hebben ze de Stichting Papageno opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen. „Bij Papageno zien wij al jaren de mooie resultaten van muziektherapie; het blijkt een effectief middel voor kinderen met autisme om zich te ontwikkelen en contact te maken met hun omgeving”, aldus Aaltje van Zweden.

Nu, 20 jaar later, is Papageno een begrip in Nederland. De Stichting heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige organisatie die zich met allerlei initiatieven en activiteiten richt op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme:

  • Muziektherapie: we beschikken over een landelijk netwerk van 25 gediplomeerde muziektherapeuten die therapie geven bij kinderen thuis.
  • Papageno Huis Laren: in deze villa bieden we concrete opvang en ondersteuning aan jongeren met autisme. Samen met Zorggroep ’s Heeren Loo geven wij ze een plek om te werken, mee te doen aan activiteiten, te wonen en zich verder te ontwikkelen.

Volgens Aaltje van Zweden  is de app „die we nu samen met KPN Mooiste Contact Fonds hebben ontwikkeld hier een veelbelovende aanvulling op. Nu kunnen we meer kinderen met en zonder autisme muzikaal met elkaar in contact brengen en zo hun sociale netwerk vergroten.”

Sociaal contact is een eerste levensbehoefte, maar lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het KPN Mooiste Contact Fonds brengt al 10 jaar mensen die zich eenzaam voelen weer in contact met hun omgeving of, wanneer dat waardevol is, met lotgenoten. Dat doet het fonds met impactvolle projecten en de inzet van mensen, middelen en techniek van KPN.

Zie voor meer informatie over de muziek-app zie de folder.

Dit bericht is 7329 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail