GGZ Altrecht wil flink snijden in kliniek voor psychosomatische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

30 mei 2022 – De helft van de bedden staat op het punt te verdwijnen bij de specialistische kliniek Eikenboom in Zeist, zo meldt KRO NCRV Pointer.  De Eikenboom is een kliniek voor  mensen met psychomatische klachten in Zeist en is onderdeel van de GGZ-instelling Altrecht. In deze unieke kliniek helpen ze mensen met jarenlange, ernstige, lichamelijke klachten waar artsen geen medische oplossing voor kunnen vinden.

Ondanks dat dit de enige kliniek is die zich richt op dit type behandelingen en cliënten, en mensen wekenlang moeten wachten voordat ze aan de beurt zijn, wil de zorgaanbieder 16 van de 32 bedden gaan schrappen. Altrecht wil namelijk meer gaan inzetten op ambulante zorg, een vorm waarbij je zorg vanuit huis krijgt en dus niet langere tijd in een kliniek verblijft.

Overigens is Altrecht niet de enige die fors aan het snijden is in het aanbod van gespecialiseerde klinische geestelijke gezondheidszorg. De Kliniek Intensieve Behandeling (KIB) van Infosa in Amsterdam-West sloot in mei de deuren, ook PsyQ en de LHBTI-poli in Amsterdam zijn dichtgegaan. Bij Scelta in Apeldoorn waar ze zorg aan mensen met een persoonlijkheidsstoornis geven, verdwijnen er bedden. En in Lunteren staat een sluiting op de rol van het Centrum voor Psychotherapie, dat onderdeel is van Pro Persona.

Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Lisa Westerveld (GL) stelden eind april Kamervragen aan Minister Conny Helder (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over de sluiting en beoogde afname van het aantal bedden bij sommige afdelingen. De minister polste zorgaanbieders, die aangaven het aanbod anders in te willen richten waarbij de afbouw van bedden wel samengaat met een uitbreiding van behandelplekken voor deeltijdbehandelingen en dagprogramma’s. Volgens de zorgaanbieders liggen bedrijfsmatige of behandelinhoudelijke overwegingen ten grondslag aan de sluiting of afname van het aantal bedden in de klinieken. Personeelstekorten zouden ook een rol spelen.

Incident of onderliggend probleem?
Omdat de afgelopen tijd meerdere klinieken die gespecialiseerde zorg aanbieden gaan afschalen of sluiten, heeft de minister de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), gevraagd om te bekijken of het hier gaat om incidenten of dat er een onderliggend probleem is. De NZa komt naar verwachting deze zomer met een reactie.

Voor het  onderzoek naar de geestelijke gezondheidszorg duikt Pointer van de KRO NCRV de komende weken dieper in de gespecialiseerde GGZ: hoe kan het dat sommige van deze afdelingen omvallen of dreigen om te vallen? En wat zijn de gevolgen voor de cliënten? Daarover berichten zij de komende tijd op hun website en ze maken er een tv-uitzending over dit najaar.

Bron en uitgebreid artikel: pointer.kro-ncrv.nl 

Dit bericht is 3138 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail