Gering verband tussen antidepressiva en autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

21 augustus 2017 – Als er al een verband bestaat tussen het nemen van antidepressiva tijdens de zwangerschap en autisme bij het kind, dan is dat verband zeer klein. Dat schrijven Britse onderzoekers in het BMJ. Ze analyseerden gegevens van meer dan 250.000 Zweedse kinderen tussen 4 en 17 jaar oud, waarvan er 5.378 autisme hadden, zo meldt gezondheid.be. 

Van de 3.342 kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap antidepressiva had genomen, had 4,1 procent autisme, tegenover 2,9 procent van de kinderen met een moeder met psychiatrische problemen die geen antideprssiva had genomen. Antidepressive verhogen de kans op autisme dus zeer licht.

Zelfs indien dat verschil te wijten is aan het nemen van antidepressiva, dan zou men nauwelijks 2 procent gevallen van autisme kunnen voorkomen als vrouwen met psychiatrische problemen geen antidepressiva namen, zo benadrukken de onderzoekers. Bovendien had meer dan 95 procent van de vrouwen die antidepressiva namen, een kind zonder autisme.

De resultaten van dit onderzoek liggen in lijn met enkele andere recente onderzoeken in onder meer Zweden en Canada waarin geen of hoogstens een minimaal verband tussen antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap en autisme en ADHD werd vastgesteld.

Bron: gezondheid.be

Dit bericht is 4669 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail