Onderzoek hersenen biedt kansen voor nieuwe behandeling angst

Facebooktwitterlinkedinmail

22 augustus 2017 – Een Australische ontdekking zou kunnen leiden naar nieuwe behandelingen voor angststoornissen, depressie en posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Wetenschappers van het Queensland Brain Institute ontdekten dat er nieuwe hersencellen worden ontwikkeld in de amygdala van volwassenen, een gebied in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de verwerking van emotionele herinneringen.  Verstoorde verbindingen in de amygdala, een oud gedeelte van de hersenen, worden gerelateerd aan angststoornissen zoals PTSS, zo meldt het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.

Het onderzoek betekent een stap voorwaarts in het proces van het begrijpen van de hersenen in hun vermogen om zich te kunnen aanpassen en regenereren.Professor Pankaj Sah, directeur van het Queensland Brain Institute: “We zijn opgetogen: terwijl het voorheen bekend was dat nieuwe neuronen worden geproduceerd in het volwassen brein, is dit de eerste keer dat nieuwe cellen in de amygdala zijn ontdekt. Deze ontdekking heeft grote gevolgen voor het begrijpen van de rol van de amygdala in het reguleren van angst en angstige herinneringen.”

Amygdala

Volgens onderzoeker Dr. Dhanisha Jhaveri speelt de amygdala een sleutelrol in het aanleren van angst – het proces waarbij we een prikkel associëren met een angstige gebeurtenis. “Het aanleren van angst leidt tot de klassieke vecht- of-vluchtreactie, waarbij een verhoogde hartslag, droge mond en zweterige handpalmen voorkomen.

Maar de amygdala speelt ook een rol in het voortbrengen van gevoelens van vrees en wanhoop, zoals we bijvoorbeeld zien bij fobieën of PTSS,” zegt zij. “Het vinden van manieren om de productie van nieuwe hersencellen in de amygdala te produceren maakt dat we nieuwe wegen kunnen inslaan bij de behandeling van stoornissen waarbij angst een rol speelt, zoals angststoornissen, depressie en PTSS.”

Hippocampus

Voorheen werd de productie van nieuwe hersencellen bij volwassenen uitsluitend aangetroffen in de hippocampus, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij ruimtelijk inzicht en het geheugen. De ontdekking van dat proces, neurogenese genaamd,  werd gedaan door de oprichter van het Queensland Brain Institute, professor Perry Bartlett, die tevens was betrokken bij het meest recente onderzoek.

De ontdekking van Bartlett vernietigt de overtuiging van destijds, dat de samenstelling van het volwassen brein vast stond en niet in staat te veranderen,” aldus Professor Sah. “Terwijl we nu stamcellen in de amygdala hebben gevonden in volwassen muizen, die suggereren dat neurogenese zowel in de amygdala als de hippocampus voorkomt. Deze ontdekking versterkt ons vermoeden over de hersenplasticiteit en biedt een kader voor het begrijpen van de functionele bijdrage van nieuwe neuronen in de amygdala.”

Het onderzoek, geleid door professor Sah, professor Bartlett en Dr. Jhaveri, werd gepublicceerd in Molecular Psychiatry.

Bron: nedkad.nl / www.sciencedaily.com

Dit bericht is 4726 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail