Gewichtheffen en pushups kunnen depressieve klachten verbeteren

Facebooktwitterlinkedinmail

29 augustus 2018 – Van aërobe oefeningen zoals hardlopen en wandelen  is al langer bekend dat ze  bijdragen aan het verminderen van de symptomen van depressie, maar weerstandstrainingen, zoals gewichtheffen en lichaamsgewichtoefeningen zoals push-ups, kunnen hetzelfde effect hebben, zo blijkt uit onderzoek aan de Harvard University.

In een meta-analyse gepubliceerd in de JAMA Psychiatry van juni 2018 werden de effecten van weerstandstraining op depressiesymptomen in 33 klinische onderzoeken met 1.877 personen onderzocht. De onderzoekers ontdekten dat mensen die dit soort oefeningen deden een significante vermindering van symptomen als een slecht humeur, verlies van interesse in activiteiten en gevoelens van waardeloosheid rapporteerden in vergelijking met degenen die niet trainden.

De grootste verbeteringen waren bij mensen met milde tot matige depressiesymptomen. De duur en intensiteit van de weerstandsoefeningen hield geen verband met de mate waarin  de  depressieve symptomen verbeterden. Dit impliceert dat de positieve effecten van weerstandstraining hoogstwaarschijnlijk verband houden met het doen van de trainingen op zich in plaats van fysieke veranderingen.

Bron: health.harvard.edu

Dit bericht is 6042 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail