Forse stijging aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt

Facebooktwitterlinkedinmail

junkfood-maakt-je-depressief

10 februari 2016 – Het aantal jongeren van 21 jaar oud en jonger dat zogeheten SSRI’s, de nieuwste generatie antidepressiva, slikt is sinds 2007 met 40 procent gestegen. Dat meldt het televisieprogramma Zembla op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

SSRI’s zijn de nieuwste generatie antidepressiva. In totaal gebruikten vorig jaar 17.000 jongeren het middel. Volgens deskundigen is het groeiende gebruik ervan zorgwekkend, omdat de medicijnen bij jongeren suïcidaal gedrag zouden kunnen opwekken. Vooral vorig jaar steeg het gebruik onder jongeren sterk, waarbij de grootste toename onder jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar was: 6 procent ten opzichte van 2014.

Wachtlijsten GGZ
 Een mogelijke verklaring voor het toenemende gebruik is de lengte van de wachtlijsten in de jeugd-GGZ. De Landelijke Huisartsen Vereniging waarschuwde hier afgelopen najaar voor. “Als je een aantal weken tot maanden moet wachten op een therapeut, dan kan ik me voorstellen dat je eerder met antidepressiva begint”, zegt Catrien Reichart, kinderpsychiater van het Leids Universitair Medisch Centrum tegen Zembla.

Klinisch psycholoog Jan Derksen van de Radboud Universiteit in Nijmegen beaamt dit. “Het arsenaal aan psychologische hulp wat beschikbaar zou moeten zijn, is kleiner geworden. Daardoor hebben hulpverleners het dus veel drukker. En dan is medicatie een veel snellere interventie”, aldus Derksen.

Huisartsen
Verschillende geneesmiddeleninstanties waaronder het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwden in het verleden al voor antidepressiva.

In alle bijsluiters van antidepressiva wordt gewaarschuwd dat de medicijnen suïcidaal gedrag kunnen opwekken, maar dergelijke waarschuwingen ontbreken in de richtlijn voor huisartsen, meldt Zembla. Uit de SFK-cijfers blijkt dat de helft van het aantal eerste voorschriften voor antidepressiva aan jongeren tussen de 18 en 25 van huisartsen afkomstig is.

“Als blijkt dat huisartsen deze kennis ontbreekt, dan kunnen we in een volgende versie een aanvulling op de richtlijn doen”, zegt voorzitter Rob Dijkstra van het Nederlands huisartsen genootschap tegen Zembla.

Vanavond besteedt Zembla aandacht aan dit onderwerp onder de titel de Piekerpil II

Bron: nu.nl / zembla.nl 

Dit bericht is 6374 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail