Forse bezuinigingen bij GGZ Centraal kosten 170 voltijdbanen

Facebooktwitterlinkedinmail

euro_bezuinigen_1921409j

27 januari 2016 – GGZ Centraal, de GGZ-instelling met psychiatrische klinieken en woonvormen in achttien plaatsen in Utrecht, Flevoland en Gelderland, gaat noodgedwongen fors krimpen. Onder de naam ‘Operatie Koersvast’ zullen 170 voltijdbanen verdwijnen.  De voornaamste oorzaak is het feit dat er in 2016 voor 16 miljoen euro minder zorg zal worden ingekocht door verzekeraars en gemeenten, zo meldt het AD. 

Er is grote onrust ontstaan onder de medewerkers op de verschillende locaties van GGZ Centraal zoals bij  Zon en Schild in Amersfoort.  Via een interne mededeling zijn de medewerkers  anderhalve week geleden geïnformeerd over de ‘ingrijpende maatregelen’ die genomen moeten worden. 
“De veranderingen en bezuinigingen leiden tot ingrijpende veranderingen voor onze cliënten, hun naasten en onze medewerkers”, erkent de raad van bestuur van GGZ Centraal. “Er zullen collega’s boventallig worden en andere collega’s (en soms ook cliënten) zullen moeten verhuizen naar een ander gebouw of een andere locatie. We zullen ons inzetten om dit in nauw overleg met alle betrokkenen goed te laten verlopen” De maatregelen worden momenteel uitgewerkt en uiterlijk begin februari door middel van een adviesvraag voorgelegd aan de medezeggenschap.Reden voor grootschalige krimp bij GGZ Centraal zijn de landelijke bezuinigingen op de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Deze krimp zie je dan ook bij meerdere GGZ-instellingen: GGZ Drenthe schrapt 240 banen, bij Altrecht verdwijnen 150 banen en eerder gaven RivierduinenArkin en GGZ Friesland ook al aan fors te gaan krimpen.   De taakstelling van gemeenten – sinds 1 januari vorig jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo – is mensen zo lang mogelijk thuis of ambulant te laten helpen. Vooral de kinder- en jeugdpsychiatrie krimpt harder dan verwacht.

Operatie Koersvast is de tweede grote bezuinigingsronde van GGZ Centraal. In 2014 verdwenen 57 arbeidsplaatsen.

GGZ Centraal biedt jaarlijks aan ongeveer 40.000 mensen geestelijke gezondheidszorg. In de regio Eemland is de organisatie betrokken bij de zorg in Soest, Amersfoort, Barneveld en Nijkerk. Ook in Veenendaal is GGZ Centraal actief.

Bron: ad.nl / skipr.nl

Dit bericht is 9347 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail