Excessief smartphonegebruik leidt tot depressie bij tieners

Facebooktwitterlinkedinmail

25 januari 2018 – Tieners die constant op hun smartphone zitten, zijn significant minder gelukkig dan leeftijdsgenoten die zich hiervan onthouden. Dat blijkt uit een studie van the San Diego State University naar smartphonegebruik onder jongeren,  verschenen in het tijdschrift Emotion. 

Enquête bij studenten
Voor de studie analyseerde het team gegevens afkomstig van the Monitoring the Future longitudinal Study. Dit is een nationale enquête die was ingevuld door miljoenen Amerikaanse tieners.

Onderdeel van deze enquête was een lijst waarin de jongeren moesten aangeven hoelang zij op hun mobiel, tablet en computer spendeerden. Ook moesten ze doorgeven hoe vaak ze bezig waren met offline activiteiten, zoals face-to-face-contacten en sporten. Ten slotte werd gevraagd naar hun stemming en geluksgevoel.

Meer schermen, minder geluk
Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de tieners die zeer veel tijd achter hun schermen doorbrachten, bijvoorbeeld voor social media of een computerspel, zich minder gelukkig voelden dan degenen die meer activiteiten offline ondernamen, zoals lezen of sporten.

Digitale media en depressie
Het team stelt dat de resultaten van hun onderzoek passen bij eerdere studies, waaruit bleek dat het gebruik van sociale media tot depressieve gevoelens leidt. Ze benadrukken dat deze negatieve gevoelens echter niet altijd tot meer gebruik van social media leiden.

Bovendien leidt complete onthouding van apparaten ook niet direct tot meer blijdschap. De meest gelukkige studenten bleken minder dan een uur per dag achter een scherm te zitten. Daarnaast zagen de wetenschappers dat het dagelijks gebruik van digitale media de depressieve gevoelens geleidelijk liet toenemen.

Niet meer dan twee uur
De onderzoekers concluderen dan ook dat een beperkt smartphonegebruik  de sleutel is tot geluk. Hun advies is om niet meer dan twee uur per dag achter de apparaten te zitten en in plaats daarvan meer aandacht te besteden aan face-to-face-contact of sportactiviteiten.

Twenge, J. M., Martin, G. N., & Campbell, W. K. (2018). Decreases in psychological well-being among American adolescents after 2012 and links to screen time during the rise of smartphone technology. Emotion, 18(6), 765–780. https://doi.org/10.1037/emo0000403

Bron:  psycnet.apa.org

Dit bericht is 13480 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail