EMDR-therapie is geen trucje

Facebooktwitterlinkedinmail

19 juni 2017 – EMDR is een effectieve therapie om trauma’s te verwerken. Maar het succes van de therapie heeft een keerzijde: er dreigt een wildgroei aan opleidingen en therapeuten. 

“Met EMDR kun je in een paar sessies grote problemen oplossen. Het bespaart een hoop tijd en geld in de gezondheidszorg”, vertelt Ad de Jongh, hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen bij de Universiteit van Amsterdam. Hij bracht EMDR naar Nederland. Ook richtte hij samen met anderen de EMDR-Vereniging op.

Geen trucje
EMDR werkt goed en wordt daarom veel voorgeschreven door huisartsen of geadviseerd door psychologen. Een paar vingers voor je ogen bewegen lijkt simpel. Toch is niet elke psycholoog er goed in.

Ad de Jongh: “EMDR is geen trucje. Trauma’s zijn vaak verweven met elkaar. Tussen de vele herinneringen die een cliënt heeft, moet je de juiste aanspreken. Zet je te snel EMDR in, dan kan dat meer kwaad doen dan goed.” Je krijgt geen hersenbeschadiging van een verkeerde sessie. Maar behandel je een trauma verkeerd, dan kan een cliënt psychische klachten krijgen als depressie of boosheid.

Weten wat je doet

Ad de Jongh is bang dat veel niet-psychologen EMDR verkeerd gebruiken. “De titel psycholoog gebruiken is niet strafbaar. Ben je psycholoog, dan ben je bevoegd EMDR toe te passen, ook als je er geen opleiding in hebt gevolgd. Hierdoor is er wildgroei in opleidingen en in therapeuten.”

Dat erkent ook Tamarinde Brouwers. Ze is kinder- en jeugdpsycholoog NIP, cognitief gedragstherapeut en EMDR practitioner. “Ik krijg regelmatig patiënten in mijn praktijk bij wie EMDR verkeerd is gegaan. Om een traumatische ervaring te verwerken, moet de opgebouwde spanning optimaal zijn. Is die te hoog, ga je hertraumatiseren. Maar is het te laag, dan ‘ben je er niet’ of ben je in shocktoestand. EMDR is complex. Je moet als therapeut weten wat je doet.”

Opgeleide en niet opgeleide EMDR-therapeuten

Toelatingseisen
De toelatingseisen voor een basis EMDR-training bij de officiële vereniging zijn in Nederland hoog. Alleen psychologen, pedagogen, geestelijke gezondheidskundigen of artsen met een academische vooropleiding komen in aanmerking. Ze moeten een BIG-registratie hebben of minimaal een jaar in opleiding zijn tot zo’n registratie. En alleen psychologen in een bepaalde richting mogen de opleiding doen, zoals klinisch psychologen.

Alternatieve opleiding
Annette Uiterdijk is holistisch coach en vindt EMDR een fijne techniek die ze graag toepast. “Ik heb mijn opleiding gevolgd bij een goed opleidingsinstituut, alleen is die niet erkend door de EMDR-Vereniging. Toch denk ik dat diverse behandelaars elkaar prima kunnen aanvullen. Bij EMDR is het vooral belangrijk welk trauma je uitlicht. En dat de cliënt en behandelaar een goede klik hebben. Die combinatie is van belang voor een goed resultaat. Bij grote psychotrauma’s verwijs ik door naar een andere behandelaar.”

Certificaat
Ad de Jongh adviseert mensen die EMDR-therapie wordt aangeraden naar het opleidingscertificaat te vragen van de behandelaar. “Dat gebeurt echt veel te weinig. Zo kom je erachter of je behandelaar goed is opgeleid en de juiste achtergrond heeft om psychotrauma’s veilig te kunnen behandelen.”

Zo werkt EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

De behandeling werkt goed bij posttraumatische stress-stoornis (PTSS), maar ook bij andere traumagerelateerde angstklachten, fobieën, eetstoornissen en verslavingen. Eigenlijk alles waarbij herinnering een belangrijke rol speelt.

Wanneer EMDR

Verschillende gebeurtenissen kunnen leiden tot verwerkingsproblemen. EMDR kan helpen bij:

  • PTSS
  • (Auto)ongeval of verwonding
  • Ernstige ziekte
  • Overval
  • Mishandeling of getuige van mishandeling/geweld
  • (Seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting
  • Brand
  • Natuurramp
  • Oorlogstrauma
  • Verlies van een baan
  • Verlies van een geliefde
  • Verlies van autonomie

Bron: RTLnieuws.nl / EMDR Vereniging

Bij Brigitte Lommers (47) ging het mis: “Ik herleefde mijn seksueel misbruik tijdens een sessie, maar de psycholoog had meer aandacht voor haar telefoon dan voor mij.”

Lees het verhaal van Brigitte die door een klungelige psycholoog weer terug bij af is op RTLnieuws.nl

 

Dit bericht is 31886 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail