Documentaire postnatale depressie op komst

Facebooktwitterlinkedinmail

postnatale depressie

17 mei 2016 – Er is een schitterende documentaire in de maak over vrouwen die ( in de volksmond) een postnatale depressie hebben doorgemaakt of nog steeds hebben.

In de documentaire -Op een roze wolk -(VPRO) zal documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans laten zien hoe het werkelijk voelt om te maken te hebben met een postpartum depressie, zowel voor de moeder als voor de vader. Het zal hierdoor inzichtelijk worden wat voor een heftigheid gezinnen daadwerkelijk moeten doorstaan. Deze film wordt gemaakt vanuit het perspectief van vier jonge gezinnen die dit meemaken of meegemaakt hebben. De maakster van deze documentaire is Anne-Marieke Graafmans. Zij zal enerzijds het gevoel portretteren wat zij zelf voelde tijdens haar postpartum depressie afgewisseld met videodagboeken en gesprekken van de andere gezinnen.

We zijn daarnaast dus een campagne aan het voeren om het taboe rondom het onderwerp te doorbreken met name richting medische wereld die vaak het fenomeen postpartum depressie nog steeds niet altijd (h)erkennen of niet willen (h)erkennen.Vrouwen die met dit soort klachten te maken hebben worden nog te vaak naar een psychiater gestuurd waardoor zij voor hun leven een etiket opgeplakt krijgen waar niemand op zit te wachten.

Wat is een postpartum depressie
Een postpartum depressie is hetzelfde als een postnatale depressie. Postpartum betekent ‘na de bevalling’. Postnataal betekent ‘na de geboorte’. Deze laatste term wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt omdat ‘postnataal’ de indruk wekt dat de baby depressief is en niet de moeder. Ongeveer 10 tot 15% van alle pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postpartum depressie.
Veel vrouwen hebben de eerste dagen na een bevalling snel last hebben van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. ‘Babyblues’ worden die huildagen wel genoemd. Maar liefst 50 tot 80% van alle vrouwen die een kind krijgen, hebben hier last van. Vaak in de derde tot tiende dag na de bevalling. Meestal gaan deze babyblues vanzelf over.Maar sommige vrouwen zijn maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Jonge moeders met deze klachten hebben een postpartum depressie. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als de moeder stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken.

Bekijk de video van Ester die vertelt over haar postpartum depressie

Bron: linkedin.com / psychischegezondheid.nl

Dit bericht is 4145 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail