Gerechtshof oordeelt; gemeenten mogen PGB niet weigeren

Facebooktwitterlinkedinmail

PGB

17 mei 2016 –Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten dat twaalf Groningse gemeenten het persoonsgebonden budget (pgb) niet meer mogen weigeren aan zorgbehoevende inwoners. Gehandicapteninstelling Noorderbrug spande een zaak aan tegen de gemeenten en kreeg al eerder gelijk van de rechtbank in Groningen, nu krijgt het ook in hoger beroep zijn gelijk. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De twaalf Ommelander gemeenten werken samen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en willen dat zorginstellingen zelf de zorg regelen. Daarmee proberen ze de zorginkoop naar eigen wens in te vullen en de pgb-verstrekking te beperken. Noorderbrug en andere zorginstellingen werden door de gemeenten gedwongen om geen zorg meer via een pgb te verlenen. Als zij dit niet deden, kregen ze geen contract van de gemeenten. Volgens het hof is dit pgb-verbod in strijd met de Wmo. In het vonnis staat dat als een burger een pgb-aanvraag doet, deze ook verstrekt moet worden als de zorgvraag gerechtvaardigd is.

“Als een burger een persoonsgebonden budget wenst te ontvangen moet dat eenvoudigweg worden verstrekt”,  vindt het Gerechtshof. “De gemeenten hebben met het opnemen van de pgb-voorwaarden in het bestek in strijd gehandeld met de Wmo 2015 en hebben daarbij, gelijk de voorzieningenrechter terecht heeft geoordeeld, onrechtmatig gehandeld door hun bevoegdheid om voorwaarden te stellen aan het inkopen van zorg in natura aan te wenden voor een ander doel dan waarvoor deze bevoegdheid is verleend.”

Noorderbrug-bestuurder Marianne van der Harten is heel blij met de uitslag. “Hiermee bouwen we aan jurisprudentie. Alle mensen die zorg nodig hebben kunnen nu kiezen tussen zorg in natura of een pgb.

De Noorderbrug is specialist voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, een neurologische aandoening, chronische ziekten en doofheid met complexe problematiek en is actief in 92 gemeenten in zeven provincies. De organisatie maakt zich sterk voor eigen regie, omdat dit mensen kwaliteit van leven geeft. Vanuit deze overtuiging heeft de organisatie de rechter gevraagd het beperkende beleid van de Ommelander gemeenten te toetsen.

De Ommelander gemeenten zijn: Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Oldambt, Veendam, Pekela, Vlagtwedde en Stadskanaal.

Bron: nationalezorggids.nl/ skipr.nl 

 

Dit bericht is 3947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail