Deze zes instellingen participeren in De Nieuwe GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

nieuwe-GGZ

22 januari 2016 – De eerste zes instellingen die gaan participeren in de beweging De Nieuwe GGZ zijn bekend. Het betreft de Limburgse instellingen Virenze, Mondriaan, Universitair Ziekenhuis Maastricht, Levanto Groep, GGZE uit Eindhoven en Arkin uit Amsterdam.

Samen met de initiatiefnemers van de beweging gaan ze proeftuinen inrichten waar cliënten in de wijk én online ondersteund en behandeld worden. De Nieuwe GGZ wil het zorgaanbod beter afstemmen op de behoeften van mensen met psychische klachten en deze op een andere manier –effectiever en meer integraal- organiseren.

Wijkaanpak

De zes instellingen gaan vier proeftuinen starten in Parkstad, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam. Frans Kochen, bestuursvoorzitter van Virenze: “We willen de professionele zorg terug brengen naar een passende schaal met een aanbod van professionele- en mantelzorg rond de noden van de hulpvrager. We verwachten dat de psychiatrische zorg en maatschappelijke integratie daardoor beter worden geborgd. Als instellingen willen we meer onderdeel worden van de gemeenschap rond de individuele hulpvrager en diens context. “

eCommunity

In de proeftuinen wordt intensief samengewerkt en wordt de zorg ondersteund met behulp van  een online community waar de hulpvrager contact kan leggen met medehulpvragers, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en waarin bestaande e-health toepassingen ontsloten gaan worden. Dick Veluwenkamp, bestuurder bij Arkin: “De Nieuwe GGZ is voor ons een volgende stap om meer regie bij de client te leggen. De behoeften van de client zijn uitgangspunt, niet het systeem. We willen actief zijn in de natuurlijke omgeving van de client, dat is in de wijk en online. Hopelijk sluiten er zo snel mogelijk andere instellingen aan”.

E-hulp

De Nieuwe GGZ is een initiatief van Jim van Os, Philippe Delespaul (hoogleraren van de Universiteit Maastricht), Wilma Boevink (expert ervaringsdeskundigheid), Michael Milo, Frank Schalken (beide E-hulp). E-hulp ontsluit en ontwikkelt samen met haar partners de ICT van De Nieuwe GGZ. Hierin staat de nieuwe aanpak van E-hulp centraal. Daarnaast verzorgt Michael Milo de algemene projectleiding.

Toekomstbestendig

De beweging ‘De Nieuwe GGZ’ wil alle mensen die betrokken zijn bij de GGZ mobiliseren om met elkaar een toekomstbestendige visie te ontwikkelen, ideeën te verzamelen en vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten. Vorig jaar oktober bracht de beweging ‘De Nieuwe GGZ’ een pamflet uit, dat ondertussen door honderden bestuurders, hoogleraren, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en vertegenwoordigers van Zorgverzekeraars is ondertekend. De Facebookpagina van De Nieuwe GGZ heeft in korte tijd al bijna 1000 leden. Op 2 februari 2016 verschijnt hun boek ‘Goede GGZ’.

Congres Goede GGZ

Op 17 maart 2016 organiseert Mondriaan in samenwerking met GGZ-Eindhoven en Stichting Sympopna een grensverleggend congres ” De Goede GGZ” . Met als sprekers  Jim van Os over een Nieuwe GGZ maar ook  Philippe Delespaul, Wilma Boevink, en Christien Brinkgreve over menselijke maat, professionele nabijheid en een betekenisvolle omgeving. Elke deelnemer ontvangt het nieuwe boek “GOEDE GGZ! Haalbare kaders voor een nieuwe, efficiënte organisatie van verbeterde psychische zorg”.

Bekijk hier het congresfolder

Bron: e-hulp.nl 

Dit bericht is 6723 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail