Anorexia nervosa blijft een zorgenkindje in Nederland 

Facebooktwitterlinkedinmail

13 juni 2020 – Al jaren behoort anorexia, officieel anorexia nervosa genoemd, tot een van de grootste zorgenkindjes binnen de Nederlandse zorg. Waar bijvoorbeeld verslavingen samenhangen met het economisch welzijn van de Nederlandse bevolking, staat anorexia hier grotendeels los van.

Anorexia kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van pesterijen, of van een zeer negatief zelfbeeld. Zo’n zelfbeeld wordt bijvoorbeeld langzaam aan ontwikkeld, wanneer voortdurend tegen andere mensen wordt opgekeken. De mogelijkheid om razendsnel foto’s met elkaar te delen via sociale media speelt hier bepaald geen positieve rol in. Vaak zijn anorexia behandelingen lang en zwaar voor patiënten.  

Voortdurend met eten bezig zijn 

Iemand die te maken heeft met een eetbuistoornis als anorexia is voortdurend bezig met eten en gewicht. Deze obsessie kan ontzettend ver gaan en zal zich steeds verder ontwikkelen, wanneer niet tijdig aan een behandeling van anorexia nervosa wordt begonnen. Vaak wordt gezegd dat anorexia voortkomt uit een beperkte eetlust, als gevolg van een psychische oorzaak. Niet ieder bureau waar cliënten met anorexia behandeld worden, is het hier echter mee eens. Zij geven aan dat de eetlust er altijd is, maar dat deze wordt onderdrukt door de obsessie voor een laag gewicht.  

Het lichaam krijgt het steeds zwaarder

Door voortdurend bezig te zijn met het verlies van gewicht, krijgt het lichaam het zwaar te verduren. Er komt onvoldoende energie binnen, om gedurende de dag goed te kunnen presteren. Het lichaam is genoodzaakt de reserves in je lichaam aan te spreken. Wanneer deze niet tijdig worden aangevuld, begint het lichaam met het afbreken van spierweefsel. Iemand met anorexia nervosa zal hierdoor steeds dunner, maar ook slapper worden. Uiteindelijk liggen ondergewicht en een ernstige ondervoeding op de loer. Het blijkt doorgaans erg lastig te zijn om zelf af te stappen van het negatieve zelfbeeld en de obsessie voor een laag gewicht.  

Psychologische hulp is noodzakelijk 

Vaak trekt de omgeving van cliënten die aan een eetstoornis lijden aan de bel. Zij merken bijvoorbeeld op, dat iemand sterk is afgevallen in een korte periode. Een psychologische behandeling van een eetstoornis is niet eenvoudig. Het traject is vaak langdurig en daarbij zeer zwaar voor een cliënt. De cliënt moet het lichaam niet alleen tijd geven om te kunnen herstellen. Ook moet een stap gezet worden om afstand te nemen van het negatieve zelfbeeld. In veel gevallen blijkt dit lastiger te zijn, dan men als buitenstaander vaak verwacht. Er zijn in Nederland verschillende klinieken waar hulp geboden wordt aan jongens en meiden met anorexia nervosa. 

Bron: persbericht

Dit bericht is 2822 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail