Ketamine een paardenmiddel tegen depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

16 april 2017 – Medische specialisten pleiten voor meer onderzoek naar het gebruik van ketamine als middel tegen depressies. Het medisch tijdschrift The Lancet Psychiatry heeft hierover een publicatie opgenomen in zijn nieuwste uitgave. Ketamine is in de hippische wereld vooral bekend als verdovingsmiddel voor paarden. Daarnaast is het middel ook bekend als ‘partydrug’.

Narcosemiddel en partydrug

Ketamine wordt in de humane en diergeneeskunde gebruikt als narcosemiddel, in lagere dosering wordt het middel ook gebruikt als –illegale– partydrug.

Dat ketamine wellicht de symptomen van een depressie kon onderdrukken was al langere tijd bekend. Daarom is er in 2011 een proef van start gegaan waarin patiënten met depressieve klachten ketamine toegediend kregen.

In een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Psychiatry,  concludeert onderzoeksleider Dr Rupert McShane, dat ketamine klachten kan verlichten bij patiënten ‘waar niets ooit bij geholpen heeft.’

‘Ketamine heeft mijn leven gered’

Van de 101 proefpersonen hadden 42 patiënten baat bij de ketamine-infusen. ‘Het eerste infuus heeft letterlijk m’n leven gered’, aldus een van de proefpersonen. ‘Ik was zo wanhopig dat ik er echt een einde aan wilde maken. Nu kan ik weer fulltime werken.’

Volgens Dr McShane zou ketamine een mogelijke oplossing kunnen zijn voor 10.000’en mensen waarbij geen ander medicijn of therapie aanslaat. Gebruikers zouden wel in een nationaal register moeten worden opgenomen, ter voorkoming van misbruik van het middel. Ketamine staat tenslotte ook bekend als gewilde partydrug.

‘Opzienbarende ontdekking’

Collega’s van McShane reageren voorzichtig positief op zijn onderzoek. ‘We weten nog niet alles van het gebruik van ketamine en voordat het wijdverbreid wordt ingezet moet er eerst worden nagegaan hoe ketamine optimaal gebruikt kan worden in de behandeling van een depressie’, aldus professor Allen Young van The Royal College of Psychiatrists.

Psychiater Dr Paul Keedwell, gelieerd aan de universiteit van Cardiff reageert: ‘Ketamine als medicijn tegen depressie is een van de meest opzienbarende recente ontdekkingen in de psychiatrie. Desalniettemin is meer onderzoek nodig om positieve en negatieve ervaringen te beoordelen.’

Bron: dehoefslag.nlBBC

Dit bericht is 13494 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail