Denken tieners alleen aan zichzelf, of lijkt dat maar zo?

Facebooktwitterlinkedinmail

9 november 2024 – Tieners komen vaak negatief in het nieuws vanwege asociaal gedrag, mentale problemen en middelengebruik. Maar in werkelijkheid vertonen veel jongeren juist sociaal gedrag en komen ze goed terecht. Suzanne van de Groep, universitair docent Klinische Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt waarom en wanneer jongeren aardige dingen doen voor anderen en hoe dit in het brein werkt.

Van de Groep deelt hierover inzichten in een interview op NPO Radio 1 en via een reeks berichten op het X-account van de Universiteit van Nederland. Ze wil met haar onderzoek het prosociale gedrag van jongeren beter begrijpen. Dit is gedrag met een voordeel voor anderen, zoals helpen, delen of samenwerken. Uit haar onderzoek blijkt dat het stereotype beeld van jongeren als egoïstisch niet klopt. Ze zijn juist vrijgevig, vooral naar bekenden zoals vrienden en familie, en naar mensen in nood. Bovendien leren tieners hun vrijgevigheid steeds beter afstemmen op de sociale context, een ontwikkeling die ook zichtbaar is in hun brein.

Om ervoor te zorgen dat jongeren ook vrijgevig zijn naar onbekenden, is het cruciaal dat ze in staat zijn het perspectief van die ander aan te nemen. Deze bevinding biedt een waardevol aanknopingspunt voor maatschappelijke uitdagingen zoals polarisatie en ongelijkheid.

  • Luister hier het radio-interview dat Suzanne gaf op NPO Radio 1.
  • Lees hier de berichten die Suzanne deelde op het X-account van de Universiteiten van Nederland.

Bron: eur.nl
 

Dit bericht is 514 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail