Dexamfetamine: apothekers willen maatregelen tegen winstbejag farmaceuten

Facebooktwitterlinkedinmail

DEXAMFETAMINE

3 mei 2016 – Apothekers willen dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat farmaceutische bedrijven de kosten voor bestaande medicijnen kunnen verveelvoudigen. De apothekersverenigingen KNMP en NVZA zien mazen in de wet, waar farmaceuten flink aan kunnen verdienen, ten koste van de patiënt, zo meldt de NOS. 

‘Schofterige praktijken’ 

Aanleiding voor de oproep zijn de recente ontwikkelingen rond het adhd-medicijn dexamfetamine. Het middel was merkvrij verkrijgbaar tot een farmaceut het zich toe-eigende door het te registreren voor de Nederlandse markt.

De 30.000 Nederlandse patiënten die dat middel gebruiken kregen het tot nu toe volledig vergoed uit de basisverzekering, maar moeten voortaan gaan bijbetalen. Farmaceut Eurocept heeft vandaag de prijs van dexamfetamine vastgesteld op 27,18 euro voor dertig pillen. Dat is drie keer zo veel als de gemiddelde prijs van 9,53 euro waarvoor het middel in het eerste kwartaal van 2016 door apothekers en grootbereiders werd gemaakt.

De basisverzekering vergoedt nog slechts 3,63 euro. Het verschil moet de patiënt zelf bijbetalen. Tot nu toe werd het middel volledig uit de basisverzekering vergoed omdat het nog niet geregistreerd was.

“Schofterig”, zegt apotheker Paul Lebbink. “Het middel bestáát al. Eurocept hoeft geen geld uit te geven aan de onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Het is bovendien eenvoudig te maken. Dit patent is puur aangevraagd om er flink op te gaan te verdienen. Over de rug van patiënten.”

Eigendomsrechten

Het medicijn dexamfetamine was in Nederland niet geregistreerd door een farmaceutisch bedrijf. Er zaten geen eigendomsrechten aan vast. Apothekers en zogenoemde ‘grootbereiders’ mochten het middel daarom gewoon zelf maken en verspreiden onder hun patiënten. Totdat Eurocept het middel registreerde.

“Het registreren van een medicijn kost een farmaceutische bedrijf maximaal een half miljoen euro”, zegt Léon Tinke, directeur van de KNMP, branche-organisatie van de apothekers. “De winst kan in dit geval oplopen tot dertig miljoen euro per jaar.” Als de registratie binnen is, krijgt het bedrijf het alleenrecht om dat middel te maken en mag de farmaceut zelf bepalen wat hij voor het middel vraagt.

Vorige week diende de SP een motie in om om te bewerkstelligen dat de doorgeleverde bereiding van het middel dexamfetamine mogelijk blijft, waardoor patiënten die dexamfetamine gebruiken, niet gedwongen zijn over te stappen naar de duurdere variant van Eurocept. ‘Doorgeleverde bereiding’ betekent dat een apotheek een middel verstrekt onder zijn patiënten, terwijl dat middel door een andere apotheek of grootbereider is gemaakt.

In eerste instantie zegde minister Schippers toe die motie over te nemen, maar daar kwam zij van terug omdat de motie in strijd is met Europese wetgeving waar Nederland zich aan dient te houden. De Europese richtlijnen verbieden dat, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel heeft de minister toegezegd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te vragen haar te informeren over de maximale ruimte in de regelgeving.

Lees het hele artikel en het verhaal van Paul Franke inclusief video op nos.nl 

Bron en video: nos.nl 

Dit bericht is 2543 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail