5 eetstoornissen die vaak voorkomen maar die bijna niemand kent

Facebooktwitterlinkedinmail

eeetstoornis

2 mei 2016 – Als het over eetstoornissen gaat, denkt iedereen meteen aan anorexia of boulimia  Maar er zijn nog heel wat andere aandoeningen waar bijna niemand van gehoord heeft, maar die toch vrij vaak voorkomen. Vijf minder bekende eetstoornissen op een rij;

1. Orthorexia nervosa
We kennen allemaal anorexia nervosa, waarbij de patiënt de hoeveelheid voedsel die hij eet drastisch gaat beperken. De gezondheidsrage van de laatste jaren heeft echter ook het aantal gevallen van orthorexia doen stijgen. Daarbij controleert de patiënt niet obsessief de hoeveelheid voedsel, maar de kwaliteit ervan. Mensen met orthorexia vermijden vaak angstvallig artificiële kleuren en smaken, bewaarmiddelen en genetisch gemodificeerde producten. Ze zijn ook als de dood voor restjes pesticiden. Uiteindelijk raken patiënten steeds meer geïsoleerd omdat ze zichzelf steeds striktere voedingsregels opleggen.

2. Anorexia atletica
De tijd dat graatmagere modellen hoogtij vierden, is voorbij. Intussen is sterk het nieuwe slank, en dat is waarom anorexia atletica steeds vaker voorkomt. Vroeger waren het vooral topsporters die met deze ziekte te maken kregen, maar intussen komt het ook steeds vaker bij niet-sporters voor. Wie anorexia atletica heeft, gebruikt sport obsessief als een middel om de kilo’s af te weren. Vooral het aantal verbrande calorieën speelt daarbij een belangrijke rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten last kregen van schuldgevoel, angst, depressie en prikkelbaarheid als ze 24 uur niet konden sporten.

3. Diaboulemie
Vrouwen met diabetes type I (de aangeboren variant), hebben bijna 2,5 keer zoveel kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Ze doen dat niet door hun voeding te beperken of over te geven, maar door hun insulinegehalte te beïnvloeden. Ze spuiten lagere dosissen in of slaan ze volledig over, waardoor de suiker en calorieën in de urine terechtkomen in plaats van opgenomen te worden. Je valt er zeer snel van af, maar het risico op een diabetescoma, infecties en andere problemen is zeer groot.

4. Pica
Velen zien het als een bizarre verslaving, maar pica, waarbij de patiënt niet-eetbare zaken als papier of verf eet, valt wel degelijk onder de eetstoornissen. En het is vrij courant, vooral bij kinderen tussen de een en zes jaar: 10 tot 32 procent van hen krijgt een vorm van pica. Ook zwangere vrouwen die aan een ijzertekort lijden, vertonen de ziekte, omdat die vaak voorkomt uit een effectief tekort in het lichaam. De gevaren zijn echter niet min: afgezien van ondervoeding riskeren ze ook problemen met de spijsvertering en zaken als loodvergiftiging.

5. Night eating syndrome
Dit syndroom, waarbij de patiënt vooral ’s nachts eet, hoeft niet per se te betekenen dat de persoon een ongezond gewicht heeft. Wél eet hij of zij het merendeel van zijn dagelijkse calorieën tussen acht uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends, in plaats van omgekeerd. Op zich lijkt het geen probleem, maar de aandoening wordt in veel gevallen ook aan depressie gelinkt. En daarnaast hebben de patiënten ook de neiging om veel vettere en ongezondere zaken te verorberen, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Bron: hnl.be

Dit bericht is 5162 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie

  1. Ik ken er nog een paar. Het ziekelijk moeten morsen met eten. En ook het je chronisch verslikken (graatje in de keel).

Het is niet meer mogelijk te reageren