‘Als je gelukkig wil worden moet je geen antidepressiva slikken’

Facebooktwitterlinkedinmail

17 december 2018 – Psychiater Christiaan Vinkers wil de zin van de onzin over antidepressiva scheiden. Daarom heeft hij de website www.antidepressiva.nl gelanceerd, daar kunnen mensen onafhankelijke informatie over de medicatie vinden. Vinkers wil met nuchtere feiten Nederlandse patiënten informeren. Hij was te gast bij Spraakmakers.

Er zijn in Nederland 1 miljoen gebruikers van antidepressiva, is er sprake van een epidemie? Volgens Vinkers is dat getal niet representatief: “Slechts de helft van die groep slikt de medicatie voor depressie, 25 procent van de pillen wordt maar één keer opgehaald. We kunnen spreken van 800.000 mensen die jaarlijks een depressie hebben, en daarvan slikken 150.000 patiënten een antidepressivum. Dan kun je alsnog zeggen dat het te veel is, maar dan ben je in ieder geval van dat cijfer van 1 miljoen Nederlanders af.”

Gelukkig worden

Een jaar geleden publiceerde Vinkers samen met apotheker Roeland Vis het boek Even Slikken. Het aantal patiënten met een depressie blijkt volgens de psychiater al dertig jaar constant. Toch signaleert hij een groot probleem. “Er is veel lijden. Als je de worsteling ziet van mensen met een depressie dan moet je er alles aan doen om het te verlichten. En dat kan dus ook het slikken van medicatie zijn.”

“Bij een lichte depressie moet je het misschien niet doen”, vervolgt hij. “Als je gelukkig wil worden moet je geen antidepressiva slikken. Als je somber bent en je ziet het leven écht niet meer zitten, dan kunnen ze helpen om het leven draaglijker te maken. Het werkt even goed als veel andere medicijnen. Het is wel zo dat de werking individueel is bepaald.”

Dubbel stigma

Psychiater Vinkers houdt echter geen pleidooi voor antidepressiva. “Ik vind dat we de nuance in het debat missen. Er zijn heel veel redenen om ze níet te gebruiken, ik ben helemaal geen voorstander van: iedereen aan de pillen. Maar als ze nodig zijn, gebruik ze en sta er voor open en weet dan wel wat de zin en onzin is.”

Patiënten hebben te maken met een dubbel stigma, eerst op het hebben van een depressie en vervolgens op het gebruiken van medicatie. Maar laten we niet somberen, besluit Vinkers: “De afgelopen 30 jaar is het aantal depressies niet toegenomen, het aantal mensen met angst is niet toegenomen. En gemiddeld genomen geven we onze geestelijke gezondheid een goed cijfer.”

Bron en de uitzending van Spraakmakers terugluisteren : nporadio1.nl

Dit bericht is 30708 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail