Congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’

Facebooktwitterlinkedinmail

19 januari 2023 – Op donderdag 25 mei 2023 vindt het congres ‘Gewetensontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen’ plaats in Eindhoven. De startdatum voor de online versie van dit congres is 1 juli 2023.

In de hulpverlening en het onderwijs dringen zich vaak vragen op naar de gewetensontwikkeling van kinderen en (jong)volwassenen. Als een kind of jongere regelmatig regels overtreedt, over andermans persoonlijke grenzen heen gaat of ronduit crimineel gedrag vertoont, dient zich al snel de vraag aan of er sprake is van een gewetensprobleem. Niet zelden kunnen ze anderen de meest vreselijke dingen aandoen, zonder daar ook maar een spatje berouw over te hebben. Of ze zijn heel goed in het doen alsof ze spijt hebben, als dat betekent dat ze de consequenties van hun daden kunnen vermijden.

Tegelijkertijd kan zo’n zelfde jongere enorm beschermend zijn naar zijn zusje, opa of ouders. Wat bij hulpverleners en leerkrachten alleen maar meer verwarring veroorzaakt over de gewetensontwikkeling van diegene. Hoe kom je er nou achter of gedragsproblemen en delinquentie voortkomen uit een gewetensprobleem of uit andere problematiek, zoals bijvoorbeeld impulsiviteit of een (licht) verstandelijke beperking? Hoe gaat gewetensontwikkeling in zijn werk, ook in het brein? En kun je daar als hulpverlener iets aan bijdragen? Wat als er inderdaad een gebrekkig aangelegd geweten is? Kun je dat dan nog op de een of andere manier repareren? Hoe voed je een jongere met een antisociale gedragsstoornis (conduct disorder) of oppositioneel-opstandige stoornis (ODD) op? En hoe zit het met de gewetensontwikkeling van niet-westerse mensen die opgevoed zijn in een eer- en schaamtecultuur? Op deze en andere vragen geven de sprekers op dit congres hun antwoorden en delen zij hun inzichten met de deelnemers. 

Meer…

Sprekers

  • Prof. Dr. Maaike Cima (Radboud Universiteit Nijmegen) – Normale en abnormale gewetensontwikkeling bij kinderen en jongeren
  • Julia Tiemersma MSc. (Universiteit van Amsterdam) – Jeugdige delinquenten en hun gewetensontwikkeling
  • Dr. Fabiënne Naber (Universitair Medisch Centrum Utrecht) – Brein en gewetensontwikkeling bij kinderen en jong volwassenen
  • Jennet Ahbouk MSc. (Praktijk HSN) – De gewetensontwikkeling van niet-westerse migranten in een westerse samenleving
  • Drs. Arno de Poorter (Hulp bij ADHD) – Werken met jonge mensen met CD of ODD
  • Prof. Dr. Geert Jan Stams (Universiteit van Amsterdam) – Gewetensontwikkeling bij LVB – GGZ patiënten

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij SKJ, NIP K&J / NVO-OG, FGzPt, NVvP (KNMG/GAIA), Kwaliteitsregister V&V, Registerplein en het Register Vaktherapie.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1847 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail