GroenLinks en CDA: Haal het woord ‘krankzinnig’ uit de wet BES-eilanden

Facebooktwitterlinkedinmail

19 januari 2023 –  Welke woorden worden gebruikt als het gaat om mensen met een psychische aandoening, bepaalt mede het oordeel dat anderen over hen vormen. De overheid heeft een voorbeeld-functie. Daarom willen GroenLinks en CDA dat zo snel mogelijk het woord ‘krankzinnig’ dat meer dan 80 keer wordt gebruikt in wetteksten van de BES-eilanden, wordt geschrapt. Zij dienen daarvoor vandaag een amendement in bij het debat over VWS in de Tweede Kamer.

De Wet tot regeling toezicht op krankzinnigen BES wordt op initiatief van GroenLinks en CDA veranderd van naam. Door psychiatrisch patiënten aan te duiden als krankzinnig, wordt er door het parlement een negatief stigma in stand gehouden. Daarom dienen GroenLinks en CDA een amendement in om de terminologie in de hele wet aan te passen. Als het amendement wordt aangenomen, wordt er alleen nog maar over psychiatrisch patiënten gesproken en behoort de term ‘krankzinnig’ tot de verleden tijd.

De regeling stamt nog uit de jaren 20 van de vorige eeuw. En hoewel de wet van de BES-eilanden regelmatig wordt aangepast, de afgelopen 12 jaar is deze 3 keer behandeld in de Tweede Kamer, is de term krankzinnige nooit aangepast. Met het amendement wordt het taalgebruik gemoderniseerd, zodat het taalgebruik in de wet ook in lijn is met de terminologie in de medische wereld.

Lisa Westerveld, GroenLinks: Mensen met psychische problemen bestempelen als ‘krankzinnigen’ is taalgebruik dat thuishoort in de middeleeuwen. In de huidige wetgeving horen dit soort stigmatiserende woorden niet te staan. Het is hoog tijd dat we dit repareren.”

Joba van den Berg (CDA): “Krankzinnigen’ is een achterhaalde term en vernederend voor de mensen met psychische problemen. Dit is het moment om de benaming te moderniseren. Maar ook de inhoud van de wet moet nu zo snel mogelijk bij de tijd worden gebracht.”

De aanpassing van de wet is zeer omvangrijk. De term krankzinnige komt op verschillende manieren voor. Zo wordt er gesproken van de aandoening krankzinnigheid en worden mensen volgens de wet verpleegd in krankzinnigengestichten. In totaal wordt de wet op meer dan 80 punten aangepast met het amendement van GroenLinks en CDA.

Sinds de staatkundige hervormingen van 10 oktober 2010 zijn de BES-eilanden bijzondere gemeenten en rechtstreeks onderdeel van Nederland. De staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is binnen Nederland vastgelegd.

Bron: groenlinks.nl

Dit bericht is 1162 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail