Bloedtest vertelt welk antidepressivum voor jou werkt

Facebooktwitterlinkedinmail

bloedtest

8 juni 2016 – Het kan lang duren voordat iemand met een depressie de juiste medicijnen krijgt, maar dat is binnenkort mogelijk voorbij: door bloed te laten prikken, weet een arts straks meteen welke antidepressivum een patiënt nodig heeft, zo meldt rtlnieuws.nl 

Nu is het vinden van de juiste medicijnen nog een kwestie van trial and error: werkt het ene niet, dan wordt het andere geprobeerd, totdat er een medicijn gevonden is dat wel werkt. Maar daardoor lopen patiënten soms lang door met klachten.

Onderzoekers van de universiteit King’s College in Londen ontdekten dat met een bloedtest bepaald kan worden of de depressie het gevolg is van een soort allergische reactie of van een ontsteking. Dat schrijft de Britse zender BBC.

Is dat zo, dan werken de antidepressiva die vaak als eerst worden gegeven niet of niet voldoende en moet er volgens de onderzoekers meteen naar agressievere middelen gegrepen worden. Bij ongeveer één op de drie patiënten met een depressie zijn sporen van zo’n ontsteking in het bloed te vinden. Bij andere patiënten werken een ‘standaard’ antidepressivum vaak wel.

Dokter Pariante, die aan het onderzoek meewerkte, is blij met de doorbraak. “We willen niet onnodig veel medicijnen voorschrijven, maar we willen wel dat mensen die ze nodig hebben zo snel mogelijk de juiste medicatie krijgen.” Wel waarschuwt hij dat er nog meer onderzoek nodig is: tot nu toe deden 140 mensen mee aan de proef.

Depressies in Nederland:

Ongeveer 20 procent van de volwassenen in Nederland krijgt in zijn leven last van een depressie. Dat zijn zo’n 546.500 volwassenen per jaar, schrijft het Trimbos Instituut.

Hoe een depressie precies ontstaat, is nog altijd lastig te zeggen. Vaak is er sprake van meer dan één oorzaak. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten factoren:

  • Biologische factoren. Bijvoorbeeld erfelijkheid of een tekort aan een stofje in de hersenen, zogeheten neurotransmitters. Ook bepaalde medicijnen en lichamelijke gebreken zoals suikerziekte of een schildklierafwijking kunnen de kans op een depressie vergroten.
  • Sociale factoren. Een verdrietige of schokkende gebeurtenis, of bijvoorbeeld een slechte jeugd (emotionele verwaarlozing) kunnen een depressie triggeren of eraan bijdragen.
  • Psychische factoren, zoals een slecht zelfbeeld, veel piekeren, perfectionisme of faalangst kunnen de kans op een depressie vergroten.

Bron:  rtlnieuws.nl /Fonds Psychische Gezondheid

 

Dit bericht is 15182 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail