Minder hulp voor mensen met psychische problemen door coronacrisis

Facebooktwitterlinkedinmail

11 mei 2020 – Veel mensen met ernstige psychische problemen zijn de afgelopen weken minder geholpen in de GGZ door de coronacrisis. Uit onderzoek blijkt dat het aantal verwijzingen naar een psycholoog of psychiater de laatste maand met bijna 80% is afgenomen, zo meldt Kassa van BNN/Vara 

Ruim een miljoen Nederlanders hebben te maken met psychische klachten. De coronatijd zorgt voor veel stress en de mentale weerbaarheid staat sterk onder druk. In een eerdere uitzending van Kassa over GGZ in tijden van de coronacrisis werd er geconstateerd dat een derde van de psychiatrische patiënten vastloopt. Staatssecretaris Paul Blokhuis startte vorige week een campagne waarin hij mensen oproept om contact op te nemen met de huisarts als je hulp nodig hebt.

Beeldbellen
MIND, de belangenbehartiger van mensen met psychische problemen, deed onderzoek naar de gevolgen van corona op de psychische gesteldheid. Ruim driekwart van de mensen geeft aan veel gevolgen te ondervinden in hun dagelijks leven. Tijdens de crisis werd een zeer groot deel van de behandelingen stopgezet en werd er massaal overgestapt op beeldbellen. Volgens MIND werden de richtlijnen voor een behandeling via videobellen onmiddellijk versoepeld. “We merken nu dat het heel moeilijk is om dit tij te keren. E-health werd direct op alle fronten ingezet terwijl het juist voor patiënten met ernstige problematiek heel belangrijk is om face-to-face contact te hebben.”

Crisisaanpak
Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Wim Jan Renkema, vindt dat het tijd is voor crisisaanpak. “Aangezien het verzekeraars en instellingen niet lukt om samen de wachtlijsten voor een aandoening te verkorten of een snelle opname te realiseren voor iemand in psychische nood, moet de minister of de staatssecretaris in kunnen grijpen. De vele wachtenden die psychische zorg nodig hebben, verdienen die regie ook.” De volledige reactie van GroenLinks lees je hier.

Op de site van de Rijksoverheid vind je tips als je je somber of gespannen voelt door het coronavirus. Je kunt er ook links vinden naar hulpverleners.

De hulplijn van Mind Korrelatie is op werkdagen te bereiken van 09:00 – 18:00 uur op 0900-1450 (15 ct. per minuut). Meer info vind je op www.mindkorrelatie.nl MIND. heeft ook een speciale corona-pagina aangemaakt waar je veel informatie en links kunt vinden.

Bron, het  uitgebreide artikel en video op bnnvara.nl 

Dit bericht is 3182 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail