KIJKTIP over NAH: Louis Theroux – A different brain?

Facebooktwitterlinkedinmail

Schermafbeelding 2016-07-20 om 08.40.08

20 juli 2016 – Louis Theroux ontmoet verschillende mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Zij kampen met gedragsproblemen, spraakgebreken, agressie en remmingen. Hun dierbaren blijven ondanks alles van ze houden, maar makkelijk is anders.

 Uitzending: donderdag 21 juli om 21.00 uur op NPO 3

Je denkt er nooit aan dat het kan gebeuren, maar het is een van de zwaarste uitdagingen waar je als mens voor kan komen te staan: leven met hersenletsel. De mensen die Louis Theroux opzoekt bij de Brain Injury Rehabilitation Trust in Wakefield, Midden-Engeland, zijn na een ongeluk flink veranderd. En dat is niet alleen ingewikkeld voor henzelf, maar al helemaal voor hun dierbaren.

Neem dierenarts Amanda, die na een val van haar paard niet meer de liefhebbende moeder en echtgenote kan zijn die ze was. Ze is sinds het ongeluk heel erg stug en boos. Het is hartverscheurend om te zien hoe haar jonge gezin desondanks de draad weer met haar probeert op te pakken.

Gek genoeg is Natalie , die haar hersenschade opliep na een suïcidepoging, de vrolijkste patiënt die Louis ontmoet. Van haar vroegere leven als kunstenaar en van haar huwelijk weet ze weinig meer, laat staan van de zelfmoordpoging. Natalie flapt er voorturend van alles uit en probeert met elke man die ze tegenkomt te flirten.

De jonge Earl  raakte betrokken in een auto-ongeluk waarbij hij een vriend van hem doodreed. Zijn hersenschade is zo heftig dat hij niet voor de rechter hoefde te verschijnen. Op zichzelf leven kan hij niet meer. Hij woont bij zijn moeder, die sinds het ongeluk een heel andere zoon heeft: opeens geobsedeerd door merkkleding en mondwater, en heel opvliegend. Ze houdt nog evenveel van Earl, zegt ze, maar lastig is het wel. ‘His eyes aren’t the same’, zegt ze. ‘Because when I look in his eyes, there’s a dead look.’

Meer louis theroux, de britse documentairemaker louis theroux is befaamd om zijn ontmoetingen met ongewone mensen
Bron: vpro.nl

Dit bericht is 10340 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail