ADHD medicatie dexamfetamine: Amfexa wordt Tentin

Facebooktwitterlinkedinmail

4 juli 2020 – Voor iedereen die dexamfetamine gebruikt voor ADHD is er een belangrijke verandering. Vanaf medio juli is Amfexa verkrijgbaar onder de nieuwe naam Tentin. Er verandert verder niets, aldus de Nederlandse distributeur Medice. De tabletten zijn wat betreft vorm, werking, verpakking en producent precies hetzelfde gebleven.

Wat wél nieuw is: de nieuwe Tentin-tabletten van 5 mg mag je volgens de registratie-autoriteit in 4 gelijke delen van 1,25 mg breken. Bij Amfexa mocht dat officieel niet. Daarmee is Tentin vanaf nu nog de enige vorm van dexamfetamine die je kunt krijgen voor je ADHD, óók als je (voor een deel) met 2,5 mg toekomt. De eventuele medische noodzaak voor apotheekbereide dexamfetamine van 2,5 mg is dan niet meer aan de orde. Dat kun je gewoon met Tentin oplossen.

Medische noodzaak voor 2,5 mg valt nu weg

Slecht nieuws voor mensen die vanwege medische noodzaak toch nog 2,5 mag dexamfetamine kregen. In de praktijk gebeurt dit vaker vanwege bijwerkingen van Amfexa dan vanwege het verbod op breken van de 5 mg tabletten. Nu Tentin in breekbare vorm op de markt is, zullen verzekeraars veel strenger kijken naar medische noodzaak bij een voorschrift voor dexamfetamine 2,5 mg. Zij geven alleen bij hoge uitzondering en echt aangetoonde schadelijke (bij)werking van Tentin nog toestemming voor een speciale magistrale ofwel ad hoc bereiding, zo begrepen wij van de KNMP.

Overgangsperiode voor dexamfetamine 2,5 mg

Er zijn nog enkele apotheken die 2,5 mg dexamfetamine aan patiënten leveren vanwege medische noodzaak en/of de issue van het breken van Amfexa. Zoals de ADD Apotheek, waarover wij eerder schreven in dit bericht. Tot einde dit jaar geldt een overgangsperiode waarin je via ADD Apotheek nog 2,5 mg dexamfetamine kunt krijgen vanwege medische noodzaak. Daarna stopt Ace Pharmaceuticals met de productie van 2,5 mg dexamfetamine voor ADD Apotheek.

Terugbetalingsregeling Hevo Consult blijft bestaan

Voor Tentin blijft dezelfde terugbetalingsregeling bestaan die er nu voor Amfexa is. Deze staat nu nog onder de naam Amfexa op de site van Hevo Consult. De meeste apotheken leveren voorlopig namelijk nog Amfexa tot deze voorraad op is. Daarna wordt de naam aangepast. In dit bericht vind je onze poging om je uit te leggen hoe de ingewikkelde regeling werkt. En hoe je er – als het goed is- je hele eigen bijdrage van € 250,- mee terugkrijgt die je voor Amfexa/Tentin betaalt.

Vragen of klachten? 

Mocht er voor jou hierdoor ook een einde komen aan de 2,5 mg dexamfetamine en brengt dit jou in grote problemen? Laat het Inpuls en Woortblind weten. Eind 2019 kreeg Lareb al opvallend veel meldingen van bijwerkingen door omzetting van 2,5 mg naar Amfexa. Tentin snijdt vermoedelijk opnieuw voor veel mensen met ADHD de laatste route af naar de 2,5 mg, waarmee zij goed functioneren.
Mail dus als jij één van deze mensen bent: info@impulsenwoortblind.nl. Als zij veel mails krijgen is dit een signaal waar de minister niet omheen kan.

Meer info over Tentin: tentin.nl

Bron: impulsenwoortblind.nl 

Dit bericht is 21098 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail