België krijgt één ADHD-expert per provincie

Facebooktwitterlinkedinmail

ADHD11

26 november 2015 – In 2016 worden er in alle Belgische provincies experts actief die rond ADHD gaan werken. Dat laat de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), weten. ‘Die experts kunnen psycholoog of arts zijn. Zij zullen parttime aan de slag gaan. Het ligt in de bedoeling dat zij huisartsen, leerkrachten en ouders informeren.’ De Block trekt er 390.000 euro voor uit, zo meldt standaard.be

Volgend jaar komt er in iedere Belgische provincie een halftijdse expert die de diagnose en de behandeling van ADHD moet stroomlijnen. Vandaag zijn er nog te veel regionale verschillen in de aanpak. Het gaat om een eenjarig project. Nadien moeten de deskundigen hun expertise aan anderen doorgegeven hebben.

Professor Marina Danckaerts, jeugdpsychiater aan de KU Leuven en ADHD-autoriteit, is tevreden met het initiatief. ‘Er bestaan vandaag te grote verschillen tussen de provincies. In Wallonië wordt er weinig behandeld, in Vlaanderen veel, met West- en Oost-Vlaanderen en Limburg op kop. Het verschil is soms tienmaal groter in sommige leeftijdsgroepen. Dat klopt niet.’

Twijfel over studies naar werking ADHD-medicijn

Volgens Danckaerts kunnen de experts er mee voor zorgen dat zowel de diagnosestelling als de behandeling overal gestroomlijnd wordt.
De aanstelling van de ADHD-experts past in een groter plan voor een betere geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren (goed voor jaarlijks 21 miljoen euro). Zij zullen actief zijn in de netwerken die worden uitgebouwd rond geestelijke gezondheidszorg.
Wie lijdt aan ADHD, of attention deficit hyperactivity disorder, kan zich moeilijk concentreren en kan niet goed stilzitten. Kinderen en jongeren met de stoornis hebben het vaak moeilijk op school.

In het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal is een artikel verschenen waarin de auteurs vraagtekens plaatsen bij de studies naar de effecten van methylfenidaat, de stof in ADHD-medicijnen, waarvan Ritalin het bekendste is.

Bron: standaard.be 

Dit bericht is 2513 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail