Begeleiding bij maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische problemen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 maart 2021 – Op 7 april om 13.30 uur gaat Sarita Sanches (Altrecht en KC Phrenos) promoveren bij Tilburg University op haar proefschrift: ‘Working towards social participation. Helping individuals with severe mental illnesses reach their goals related to work, education and meaningful daily activities through psychiatric rehabilitation’. 

Het thema is de begeleiding bij maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische problemen. Eén van de bevindingen is dat gerichte begeleiding bij doelen op het gebied van arbeid en dagbesteding vanuit de ggz bij maar liefst 43% van de patiënten succesvol is. Dit gold zowel voor begeleiding waarbij de individuele rehabilitatiebenadering (IRB) werd ingezet als voor een actieve controleconditie waarin ook begeleiding werd geboden bij participatiedoelen maar zonder specifieke methodiek.

De IRB was in dit onderzoek niet effectiever of kosteneffectiever dan de actieve controleconditie op het gebied van maatschappelijke participatie. Beide interventies verbeterden significant de maatschappelijke participatie, kwaliteit van leven en het psychosociaal functioneren van mensen met ernstige psychische problemen. Een hoofdconclusie van het onderzoek is dan ook dat het belangrijk is om ondersteuning te geven bij maatschappelijke participatie waarbij aandacht voor persoonlijke rehabilitatiedoelen bijdraagt aan positieve uitkomsten.

De Promotie
(Co)promotoren zijn prof. dr. J. van Weeghel (Tilburg University en Kenniscentrum Phrenos),  dr. W.E. Swildens (Altrecht GGZ en Hogeschool Inholland), dr. J.T. van Busschbach (Rijksuniversiteit Groningen UMCG en Hogeschool Windesheim).

De promotie vindt plaats bij de Tilburg University, 7 april, 13.30 uur

Tilburg University volgt de maatregelen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rond het coronavirus. Mede op basis van de aangescherpte richtlijnen wordt een livestream aangeboden. Kijk hiervoor op: https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/agenda/promotie-sa-sanches.
U bent van harte uitgenodigd om de promotie online bij te wonen.

Een proefschrift is verkrijgbaar door Sarita een e-mail te sturen op het adres: ssanches@kcphrenos.nl.
Of lees het e-book hier: https://www.globalacademicpress.com/ebooks/sarita_sanches/.

Bron: kenniscentrumphrenos.nl 

Dit bericht is 2279 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail