Anorexia coaches zijn een nieuw gevaarlijk fenomeen

Facebooktwitterlinkedinmail

9 mei 2019 – Een recent artikel in The Guardian beschrijft hoe duizenden jonge vrouwen met een eetstoornis via de anonieme chat app Kik prooi zijn voor zogeheten anorexia coaches.

Via Kik, een populaire app onder kinderen en tieners, worden vele openbare anorexia groepen gehost. Nadat je jezelf hebt toegevoegd aan zo’n groep, kan je al binnen enkele minuten worden benaderd door een anorexia coach. Dit zijn veelal mannen die beloven afval tips te geven, maar al snel beginnen over extreme straffen en vragen om naaktfoto’s. Proud2Bme doet momenteel onderzoek naar anorexia coaches. In dit artikel lees je hoe je hieraan mee kunt werken en ons kan helpen om meer zicht krijgen op deze verwerpelijke praktijken.

The Guardian vond meer dan 71 (pro-) anorexia groepen met in totaal ruim 2.000 leden. Ondanks dat het reglement van Kik staat dat het aanmoedigen van zelfbeschadiging, eetstoornissen en zelfmoord niet is toegestaan, wordt bij toetreding tot zo’n groep direct gevraagd naar leeftijd, lengte, gewicht en streefgewicht.

Anorexia coaches nieuw gevaarlijk fenomeen

Pro-anorexia websites bestaan al jaren, maar de anorexia coaches of pro-ana coaches lijken een nieuw, gevaarlijk fenomeen. Anorexia coaches beloven je te helpen met afvallen en doen dit veelal door middel van extreme regels en straffen.

‘In het begin was hij heel aardig. Hij zei me te kunnen helpen met afvallen door een vrij simpel schema. Hij was benieuwd hoe dik ik nu was en vroeg me daarom een paar foto’s te sturen. Ik maakte wat selfies in de spiegel van mijn kledingkast en stuurde deze. Al snel vroeg hij om meer foto’s, waarop mijn lichaam beter te zien was. Anders kon hij me niet goed coachen. Hij stuurde een foto van zichzelf in ondergoed. Heel afgetraind. Ik dacht dat het wel oké was en heb toen ook foto’s van mijzelf in ondergoed naar hem gestuurd’ ~ Maaike, 15 jaar**

De personen die zich online voordoen als anorexia coaches zijn meestal mannen, hoewel ze nogal eens beweren vrouw te zijn. Ze gebruiken hiervoor willekeurige afbeeldingen van meisjes. Het merendeel van de coaches lijkt andere bedoelingen te hebben dan meisjes van overgewicht af te helpen of aan ondergewicht te helpen. Zij lijken er op uit te zijn meisjes ertoe aan te zetten naaktfoto’s van zichzelf te laten sturen. Met deze foto’s krijgen ze vervolgens ook de mogelijkheid om hen vervolgens af te persen door te dreigen met het online zetten van de toegezonden foto’s. Er zijn voorbeelden bekend dat ze hier vanaf zien als het meisje nog meer foto’s of filmpjes stuurt dan wel ermee instemt ze te ontmoeten voor seks.

Een anorexia coach herkennen

Je komt er vrij snel achter of de coach andere bedoelingen heeft dan steun bieden, aangezien deze vaak binnen korte tijd al komt met diverse voorwaarden. Dit kan op zeer dwingende wijze gaan. Verder kun je dit merken aan het feit dat de anorexia coach:

  • Heel streng is en zegt dat hij je gaat straffen als je niet luistert;
  • Foto’s of filmpjes van je vraagt (in ondergoed, kleren, of naakt);
  • over je grenzen heen gaat;
  • zegt dat je iets moet doen, terwijl je dat niet wilt;
  • boos wordt als je weigert.

‘Ik had al een paar keer met hem gechat via Kik. Het was allemaal wel wat vaag, maar ik wilde graag gewicht verliezen. Toen hij me ineens meer hulp en afval advies aanbod in ruil voor seks in zijn auto, schrok ik enorm. Het hoefde niet eens veilig zei hij, zolang ik mijn anticonceptiepil maar slikte’ ~ Chantal, 17 jaar**

Wat kun je eraan doen?

Wat moet je doen als je erachter komt dat je met een anorexia coach contact hebt? Hoewel jouw eetstoornis je wellicht zal wijsmaken dat deze coach het beste met je voor heeft, voelt het direct al niet goed en weet je waarschijnlijk ook verstandelijk dat dit niet zo is. Naast het feit dat het aanmoedigen om ondergewicht te krijgen niet gezond is, zal het de coach in de meeste gevallen hier niet eens om gaan.

De coaches zijn puur uit op jouw kwetsbaarheid en honger naar steun en bevestiging. Ze lijken veelal uit te zijn op naaktfoto’s, geld en seks. Breek dit soort contacten zo gauw mogelijk af en wacht hier niet te lang mee. Voor je het weet zit je er middenin en kom je er niet meer uit. Zit je er al middenin? Zoek dan hulp.

‘Hij vertelde me dat hij me aan anorexia pillen kon helpen in ruil voor seks. Mijn eetstoornis vond dat ik dit moest doen, maar gelukkig lukte het me om op tijd het contact te verbreken’ ~ Hester, 19 jaar**

Doe mee aan het onderzoek

Momenteel doet Proud2bme mee aan een onderzoek naar anorexia coaches. Herken jij jezelf in het verhaal en heb je wel eens contact gehad met een anorexia coach? Ben je ouder dan 16 jaar? Doe dan mee aan het onderzoek, gratis en volledig anoniem. Met jouw hulp krijgen we beter zicht op de pro-ana coaches! De vragenlijst kun je invullen via de volgende link. Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 10 minuten.

Anorexia coaches nieuw gevaarlijk fenomeen

‘Zij bleek een hij. De foto’s die ze van zichzelf in ondergoed had gestuurd, had hij gewoon van internet geplukt. Dat wist ik niet. Ik vertrouwde haar. Nou ja, hem dus… Nu dreigt hij mijn foto’s in ondergoed te verspreiden, als ik niet doe wat hij zegt. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik schaam me zo. Dit mag echt niemand weten, zeker mijn ouders niet.’ ~ Marloes, 18 jaar**

Anoniem chatten met Chat met Fier

Herken jij jezelf in dit verhaal en heb jij of ken jij iemand die wel eens zoiets heeft meegemaakt? En wil je je verhaal graag kwijt of advies hoe je uit de situatie met de coach komt? Dan kun je nu anoniem chatten bij Chat met Fier. Je kunt op die chat één op één met een hulpverlener praten over wat jij hebt meegemaakt. Zij luisteren naar je, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt. Meer informatie over Chat met Fier vind je hier.

*Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Zij bieden hulp aan slachtoffers, getuigen en plegers van geweld dat plaatsvindt in relaties.

**Alle quotes zijn gebaseerd op de werkelijkheid.

Bron: proud2bme.nl

Dit bericht is 5726 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail