Angst zorgt voor snellere reactie op gevaar

Facebooktwitterlinkedinmail

angst

31 december 2015 – Het voelen van angst zorgt ervoor dat het brein sneller reageert op gevaar. Bange mensen zouden zich beter kunnen aanpassen bij gevaarlijke situaties. Dat baseren Franse wetenschappers op een onderzoek onder 24 mensen, waarbij reacties in het brein op een aantal gereconstrueerde situaties werden bekeken.

Daaruit blijkt dat angst zorgt voor waarschuwingssignalen in het brein, waardoor adrenaline ontstaat en er sneller op een gevaarlijke situatie gereageerd wordt. Dat wordt ook wel het ‘vechten of vluchten-principe’ genoemd.

Ontspannen mensen reageren daarentegen niet zo snel op een dreiging. Wanneer relaxte mensen geconfronteerd worden met gevaar, worden andere delen in het brein aangewakkerd dan bij bange mensen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de plek waarnaar een persoon kijkt belangrijk is bij het voelen van angst. Iemand is angstiger in een situatie waarin een kwade persoon hem recht aankijkt, dan bij een kwade persoon die een andere kant op kijkt. Het menselijke brein doet er gemiddeld 200 millisecondes over om een gevaarlijke situatie te herkennen.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 11266 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail