Koorts tijdens zwangerschap vergroot kans op kind met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

16 juni 2017 – Vrouwen die gedurende hun zwangerschap last hebben van koorts of verhoging, zouden meer kans hebben om een kind te krijgen dat autisme heeft.Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Columbia, waarbij 95.754 Noorse kinderen werden onderzocht die zijn geboren tussen 1999 en 2009, zo meldt NU.nl.

15.700 daarvan hebben een moeder die koorts kreeg tijdens de zwangerschap. In deze groep werden 583 autistische kinderen aangetroffen.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Molecular Psychiatry, bleek dat de kans op autisme met 34 procent toenam wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap last hadden van een milde koorts. Dit risico liep op tot 40 procent wanneer zij koorts kregen tijdens het tweede trimester.

Verdriedubbelen
Vrouwen die drie of meer keer koorts kregen na de twaalfde week in hun zwangerschap, zagen de kans op een kind met autisme zelfs ruim verdriedubbelen.

De onderzoekers zullen een nieuw studie uitzetten waarbij er ook bloedtesten worden gedaan tijdens en na de zwangerschap, om verder te onderzoeken in hoeverre koorts en infecties mogelijk bijdragen aan een autisme-diagnose.

Dit is niet de eerste keer dat onderzoek heeft uitgewezen dat koorts tijdens de zwangerschap mogelijk leidt tot een kind met autisme, maar het is wel het meest grootschalige onderzoek tot dusver, melden de auteurs van de studie.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 5087 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail