‘Andere Tijden’ belicht geschiedenis autisme in de uitzending ‘IJskastmoeders’

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2017 – Op dit moment krijgt 1 op de 100 kinderen de diagnose autisme. Rond 1950 werd autisme nog niet gezien als aangeboren ontwikkelingsstoornis, maar als het gevolg van een “harteloze moeder”. De Amerikaanse kinderpsycholoog Bruno Bettelheim noemde dit “ijskastmoeders”. Het tv-magazine Andere Tijden gaat 14 oktober op deze geschiedenis van autisme in.

In de uitzending is er aandacht voor de begintijd: het onbegrip en de lange zoektocht naar wat het beste is voor het kind. Huisartsen en specialisten weten niet wat ze ermee aan moeten. Andere Tijden praat met een moeder en zus van iemand met autisme over deze begintijd.

Zo vertelt Heleen van Rhede over haar zoon Joan. Dat ze als een ‘ijskastmoeder’ wordt gezien, vindt ze pijnlijk. De broer van schrijfster Lydia Rood woont in het Leo Kannerhuis, een huis voor mensen met een autismespectrumstoornis. Hij komt pas na veel omzwervingen op de juiste plek terecht. Lydia Rood windt zich nog steeds op over de gedachte dat haar moeder gezien werd als een ‘harteloze moeder’.

De term ‘ijskastmoeder’ maakt veel ouders in de jaren zestig en zeventig verdrietig. Als orthopedagoog in opleiding wordt Ina van Berckelaar-Onnes in die tijd gegrepen door een geëmotioneerde moeder van een meisje met autisme. Ze beseft dat deze ouders het enorm zwaar hebben en spreekt met deze moeders.

De aflevering ‘IJskastmoeders’ van Andere Tijden was zaterdagavond 14 oktober te zien op NPO2, 21.20 uur

Lees hier een uitgebreid artikel en bekijk de uitzending terug:  

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 3012 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail