De meeste mensen met autisme hebben dat niet van hun ouders geerfd

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2017 –  De meeste gevallen van autisme zijn gerelateerd aan de aanwezigheid van nieuwe mutaties in het kind die niet van de ouders zijn geërfd, volgens een nieuwe onderzoek aan de Universiteit van Washington (UW) School of Medicine.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, tonen aan dat deze nieuwe mutaties optreden in zowel coderende als niet-coderende gebieden van het genoom. Coderende gebieden bevatten genen die voor eiwitten coderen, terwijl “niet-coderende” gebieden genactiviteit regelen, maar geen genen bevatten.

“We zijn opgewonden over deze eerste bevindingen omdat zij suggereren dat meerdere nieuwe mutaties in een kind, zowel coderend als niet-coderend, belangrijk zijn om de genetica van de ziekte te begrijpen,” zei onderzoeksleider Evan Eichler, UW hoogleraar genoomwetenschappen.

Sommige vormen van autisme komen meer voor in gezinnen, maar de meeste gevallen komen voor bij families zonder geschiedenis van de aandoening. Bekend als simplex autisme, worden deze spontane gevallen gedacht aan nieuwe mutaties die eerst verschijnen als de sperma of eitjes van de ouders zich vormen.

Deze nieuw gevormde mutaties (de novo) verschijnen in het genoom van het kind, maar niet in het genoom van beide ouders. Zij komen ook niet voor bij de broers of zussen van het getroffen kind.

Voor de studie gebruikte onderzoekers een enorme genomische database die is gecreëerd door het autonome onderzoeksinitiatief van Simons Foundation. Zij vergeleken de genen van 516 personen die enkelvoudig autisme hadden met de genoom van hun ouders en een broer of zus die niet door de stoornis was getroffen.

Op deze manier hopen de onderzoekers nieuwe mutaties te vinden die eerder in het getroffen kind zouden verschijnen en meer waarschijnlijk zouden zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van autisme.

In de meeste eerdere studies hadden onderzoekers alleen mutaties vergeleken in het kleine gedeelte van het genoom dat de instructies bevat voor de synthese van eiwitten. Dit coderende gebied bevat genen. De nieuwe studie vergeleken bijna de gehele genomes van de deelnemers aan het onderzoek, waaronder niet-coderende gebieden die geen genen bevatten.

Deze “niet-coderende” regio’s spelen nog steeds een vitale rol bij het reguleren van eiwitproductie door genen aan en uit te zetten en hun activiteit te verhogen of te verminderen.

De onderzoekers constateren dat mutaties die zich voordoen in niet-coderende gebieden van de genen, zich voordoen in gebieden die de activiteit van genen in neuronen in de brain-strip van de hersenen beïnvloeden, een structuur die in sommige autisme-gedragingen een rol speelt. Typisch coördineert de striatum planning, beloning perceptie, motivatie en andere cognitieve functies.

Mutaties werden ook gevonden in gebieden van het genoom dat genen beïnvloedt voor embryonale stamcelontwikkeling en ontwikkeling van foetale hersenen.

Over het algemeen waren zeer weinig van de nieuwe mutaties nodig om de kans op autisme te vergroten. In feite is het risico gestegen met zo weinig als twee van deze nieuw verschijnende mutaties.

Om de rol die deze mutaties in de niet-coderende regio’s beter spelen, beter te begrijpen bij het risico op autisme, zal het nodig zijn om de studie te herhalen bij veel meer ouders en hun kinderen, aldus Eichler.

Bron: uw.edu

Dit bericht is 17483 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail