Herstelhotel Vincent van Gogh voor rust bij psychische kwetsbaarheid

Facebooktwitterlinkedinmail

15 september 2017 – Het Herstelhotel wordt gerund door ervaringsdeskundigen en vrijwilligers en is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Hulpverleners vanuit de ggz zijn er wanneer nodig. Soms hebben mensen het even nodig tot rust te komen. Een paar dagen elders verblijven en hulp ontvangen waardoor alledaagse levensvragen niet uitmonden in een crisis en opname binnen een psychiatrische afdeling. Het Herstelhotel Weert, een gezamenlijk initiatief van het Zelfregiecentrum Weert en Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg, heeft de VGZ-hersteleuroprijs ter waarde van €25.000 gewonnen.

Herstelhotel Weert
Joze Moonen van het Herstelhotel: “Het Herstelhotel is een idee dat al jaren leefde en eind vorig jaar realiteit werd. We hebben een positieve, huiselijke plek gecreëerd waar ‘samen’ de boventoon voert. Mensen kunnen bij ons tot rust komen zodat een crisis of opname in een kliniek niet meer nodig hoeft te zijn. De reacties die we krijgen van onze gasten zeggen alles. Bijvoorbeeld Resi, die een week bij ons verbleef. Zij noemde het Herstelhotel een geschenk uit de hemel, omdat er betrokkenheid, rust, warmte, respect en een luisterend oor is. Voor het eerste sinds lange tijd had zij geen suïcidale gedachten meer. Samen hebben we een opname, wat heel traumatisch kan zijn, voorkomen.”

Ambulantisering
De start van het Herstelhotel en de inzet van ervaringsdeskundigen passen in de landelijke trend van het afbouwen van bedden in ggz-instellingen en het opbouwen van meer hulp en ondersteuning in de leefomgeving van mensen. Het Zelfregiecentrum Weert/Venlo en Vincent van Gogh realiseren dit door meer en betere mogelijkheden te bieden op het gebied van zorg in de leefomgeving van mensen en het opbouwen van een netwerk en betekenisvolle activiteiten.

Lees meer over het Herstelhotel Weert op de website van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg. Wil je meer weten over de Hersteleuroprijs 2017? Lees dan verder op de website van VGZ.

Dit bericht is 21487 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail