ADHD is geen modeverschijnsel

Facebooktwitterlinkedinmail

adhd kind

9 februari 2016 – ADHD is geen modeverschijnsel. Dat was de boodschap die kinderarts Mark Hoetjer tijdens een lezing over ADHD voor onderwijzers, ouders en belangstellenden vorige week in Odijk gaf, zo lezen we in de nieuwsbode-bunnik.nl

“Ik behandel alleen kinderen die lijden onder hun ADHD” legde Mark Hoetjer uit. “Er zijn kinderen met ADHD die geen behandeling nodig hebben omdat ze het prima redden thuis en op school. Ik luister goed naar het kind en naar de ouders en probeer zo hele hele verhaal te horen. Een behandeling bestaat nooit uit alleen medicatie, er hoort ook psycho-educatie en vaak ook gedragstherapie bij.”

Meerdere varianten

Iedereen kent wel de ‘Alle Dagen Heel Druk-variant’ bij kinderen die slecht stil kunnen zitten. Impulsiviteit is ook een kenmerk van ADHD. Er zijn ook kinderen die juist heel goed stil kunnen zitten, die hebben geen last van hyperactiviteit maar wel van ernstige concentratieproblemen. Deze variant, ook wel bekend als ADD, springt minder in het oog en wordt vaak pas ontdekt als een kind al wat ouder is.

In elke klas zitten gemiddeld twee kinderen met ADHD. ADHD is sterk erfelijk, vaak zijn bij één van de ouders of andere familieleden ook kenmerken van ADHD te vinden. Volwassenen hebben over het algemeen minder last van hun ADHD. Het brein van een volwassene is minder impulsief geworden en heeft meer overzicht. Toch behandelt de kinderarts heel af en toe ook een volwassene die met een kind is meegekomen naar het spreekuur.

Hippocrates

Ruim 2000 jaar geleden schreef de bekendste arts uit de Oudheid, Hippocrates, over drukke kinderen die zich niet kunnen concentreren. Dat bewijst dat ADHD geen modeverschijnsel is. ADHD heeft meerdere varianten die allemaal dezelfde oorzaak hebben: een onderbreking in het doorgeven van elektrische signalen in de hersenen.

Een kind dat even wordt afgeleid, heeft daardoor niet onthouden wat er gezegd werd vóórdat het werd afgeleid. Die afleiding zit in heel kleine dingen zoals een deur die opengaat, de zon die plotseling doorbreekt, een straaljager die overvliegt. ADHD’ers zijn dan letterlijk vergeten welke pagina ze hun boek ook al weer moesten openslaan van de leerkracht.

Negatief zelfbeeld
Het gevolg is dat deze kinderen de hele dag tot de orde worden geroepen, thuis en op school. “Mark, hou eens op, Mark, kleed je nou eens aan, Mark, maak je werk nou eens af, Mark, Mark, Màrk!” doet Mark Hoetjer voor hoe dat klinkt. “En nooit zie je zo’n kind eens lekker knutselen of buiten spelen, want er moet altijd nog wel schoolwerk af.”

Veel van dokter Hoetjers patiënten hebben een negatief zelfbeeld en raken sociaal geïsoleerd. De kinderarts benadrukt ook dat een kind niet in z’n eentje ADHD heeft, maar dat het hele gezin er vaak onder lijdt.

Medicatie

Dokter Hoetjer, werkzaam als kinderarts in het Diakonessenhuis, geloofde vroeger ‘geen bal’ van het bestaan van ADHD. Bij toeval kwam hij ermee in aanraking, en uiteindelijk werd hij ADHD-specialist. Hij staat bekend als de dokter die snel medicatie voorschrijft.

“Medicatie blijkt heel vaak mee te werken aan het beter laten functioneren van een patiënt. Veel ouders moeten een enorme drempel over, maar er zijn geen nadelen aan het gebruik van medicatie. Binnen twee uur weet je of het werkt. Sommigen zijn ook bang dat hun kind er helemaal van zal veranderen, maar ik wil helemaal niemand veranderen. Ik wil hetzelfde leuke, grappige kind maar dan met een pietsje meer concentratie, zodat het zich gelukkiger voelt.”

Tijdgeest
Natuurlijk werkt de tijdgeest ook niet mee. Kinderen kijken de hele dag naar beeldschermen en dat is nou niet bepaald bevorderlijk voor de concentratie. De dokter wil beeldschermen beslist niet verbieden, maar raadt ouders wel aan op zoek te gaan naar de juiste dosering. Hij laat een foto zien van een bioscoop speciaal voor baby’s.”Als ik dit zie denk ik ook wel eens: waar zijn we nou toch mee bezig?”

Herkenbaar verhaal
In het publiek zijn veel ouders die het verhaal heel herkenbaar vinden, en dan vooral ook het emotionele aspect. “Een kind dat het helemaal niet meer ziet zitten, dat breekt je hart als ouder” verwoordt één van de ouders de worsteling die haar kind doormaakte. “Deze lezing was hartstikke interessant, en wat goed dat de Nicolaaschool hier aandacht aan geeft” vindt een andere ouder.

Na afloop zijn er bloemen voor dokter Mark, maar ook voor Claudia van Dijk. Zij nodigde Mark Hoetjer uit om andere ouders uileg te geven over de concentratiestoornis waar zoveel kinderen – én hun ouders – mee te kampen hebben.

Bron: nieuwsbode-bunnik.nl

Dit bericht is 5707 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail