Invoering registratieplicht jeugdzorgaanbieders op komst

Facebooktwitterlinkedinmail

27 februari 2018 – Minister De Jonge van Volksgezondheid belooft haast te maken met de invoering van een registratieplicht voor jeugdzorgaanbieders. Gemeenten zouden dit nodig hebben om goed toezicht te kunnen uitoefenen, waarvoor zij deels verantwoordelijk zijn, zo staat op Gemeente.nu te lezen.

De Inspectie Jeugdzorg pleit al jaren voor een dergelijke registratieplicht. SP-Kamerlid Nine Kooiman maakte in een debat vorige week woensdag (21 februari jl.) duidelijk dat haar geduld op is en verwees naar verschillende wantoestanden in de jeugdzorg. “Iedere idioot kan een verschrikkelijk mooie website maken waarop staat: kijk, ik heb een prachtig zorgaanbod voor jongeren. Maar er is niet altijd toezicht op. Wethouders weten dat vaak niet,” aldus het Kamerlid.

Gebrek aan overzicht

Ondanks de geldstromen via de gemeente en bijbehoren contracten, zou het vaak nog ontbreken aan overzicht. Kooiman: “Er zijn natuurlijk aanbieders die een contract hebben met de gemeente, maar bijvoorbeeld de particuliere jeugdzorginstellingen hebben dat niet altijd. Daar maak ik mij zorgen om.”

Motie

Kooiman diende een motie in om de minister tot spoed te manen met het invoeren van de registratieplicht. De Jonge beklemtoonde dat ook hij haast wil maken. “Ik heb de aanmoediging niet per se nodig om gewoon toch te doen wat u van mij vraagt,” aldus de minister. Voorafgaand aan de behandeling van de vorig jaar ingediende Wet toetreding zorgaanbieders, zal hij in een brief duidelijk maken wat het kabinet met de registratieplicht van plan is.

Onduidelijkheid over uitwerking registratieplicht

Of de registratieplicht in het wetsvoorstel wordt opgenomen of op een andere manier wordt geregeld, is nog onduidelijk. “We zijn nog wel wat verder aan het doordenken wat de implicatie daarvan is.” Volgens de minister zou het voor gemeenten overigens niet al te schimmig moeten zijn wie er jeugdzorg aanbieden. “Ik denk wel dat als gemeenten hun contractering gewoon strak op orde hebben, zij ook nu al redelijkerwijs behoorlijk goed zicht kunnen hebben op nieuwe toetreders.”

Bron: Gemeente.nu

Dit bericht is 3892 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail