1 september 2017 – Demissionair staatssecretaris Van Rijn gaat er samen met partijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor zorgen dat jongeren met complexe psychische problemen passende hulp krijgen. Op dit moment is er voor veel van deze jongeren geen passende plek te vinden en dat moet anders, schrijft van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de Volkskrant.
“De zoektocht naar passende hulp of een passende plek voor jeugdigen met complexe psychische problemen vormt een zware belasting voor jeugdigen en hun ouders. De vele doorverwijzingen en overplaatsingen het steeds weer overdragen van de regie op het behandelproces, leidt soms tot gevoelens van onmacht en wanhoop nabij jeugdigen en hun ouders,” aldus de demissionair staatssecretaris.
Betere samenwerking
Van Rijn wil dat ggz-partijen beter gaan samenwerken en meer coördinatie zoeken. Het aantal doorplaatsingen moet naar beneden en ook de betrokken ouders hebben betere begeleiding nodig. Om dit te bereiken wil Van Rijn zogenoemde ‘expertisetafels’ inrichten die op regionaal niveau de hulp voor kinderen met complexe ggz-problematiek regelen. De staatssecretaris heeft al een verzoek ingediend bij de Raad van State om gemeenten gezamenlijk jeugdhulp te laten inkopen.
Aandacht in de media
Aanleiding voor het initiatief was de schrijnende situatie van een 16-jarig meisje dat dringend hulp nodig heeft voor haar complexe psychische problematiek. Afgelopen juni deed haar moeder een oproep in RTL Nieuws waarin zij vroeg om hulp voor haar dochter. “We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken?” schreef ze, eerder ook op Facebook. Van Rijn zette zich in voor een juiste plek voor dit meisje. Hij is hierover in gesprek gegaan met de gemeente, zorgverleners en met de ouders van het meisje.
Bron: Nationale Zorggids
Dit bericht is 3412 keer gelezen.