3MDR, innovatie in traumabehandeling

Facebooktwitterlinkedinmail

28 maart 2017 – Stichting Centrum ‘45 ontwikkelt een veelbelovende innovatieve behandeling voor personen met een chronische posttraumatische stress stoornis. Voor de behandeling wordt 3MDR ingezet: een vorm van psychotherapie, gebaseerd op een combinatie van virtual reality exposure en bewegingsafhankelijk leren. De behandeling is met name bedoeld om moeilijk op gang te krijgen processen in de traumabehandeling te doorbreken.

3MDR

3MDR staat voor multi-modular Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation. Hierbij worden onder blootstelling aan zelf gekozen trauma-gerelateerde beelden enkele afleidende taken uitgevoerd. De behandeling heeft overeenkomsten met EMDR, alleen worden bij 3MDR visuele, auditieve en fysieke elementen toegevoegd. Zo wordt het imaginaire beeld vervangen door een visueel beeld (levensgrote foto’s worden in een 180 graden gezichtsveld getoond) en luistert de patiënt naar gerelateerde muziek. Ook loopt de patiënt gedurende de sessie op een loopband. Tijdens een sessie wordt ongeveer 2,5 kilometer wandelend afgelegd.

Veteranen

Voor veteranen met chronische PTSS biedt een reguliere traumagerichte behandeling niet altijd het gewenste effect, door bijvoorbeeld vermijding, lage therapietrouw en drop-out. 3MDR doorbreekt vermijding en verhoogt betrokkenheid door de inzet van persoonlijk materiaal in een virtuele omgeving.

Onderzoek

3MDR is ontwikkeld door het Ministerie van Defensie bij het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. De eerste resultaten van onderzoek daar naar 3MDR bij veteranen met PTSS zijn veelbelovend. Momenteel wordt er bij Centrum ’45 een onderzoek uitgevoerd bij veteranen met een chronische PTSS, die eerder al behandeld zijn met een andere trauma-gerichte therapie. Twee groepen worden hierbij met elkaar vergeleken en gedurende 16 weken gevolgd. De ene groep ontvangt direct 6 sessies 3MDR. De andere groep ontvangt 16 weken groepstherapie, medicatie en ondersteunende gesprekken en ontvangt daarna 3MDR.

TOP GGZ

Centrum ’45 heeft voor de combinatie van hoog specialistische patiëntenzorg, innovatieve behandelingen en kennisoverdracht een TOPGGz Keurmerk ontvangen.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 4480 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail