10 tips voor minder stress in 2017

Facebooktwitterlinkedinmail
9 januari 2017 – De Kerstvakantie is nu definitief beëindigd. Iedereen weer naar school of weer aan het werk. Staat minder stress in 2017 op jouw lijstje van goede voornemens? Dan heb je wellicht iets aan deze tien bruikbare tips van MINDyoung  om jouw stress te verminderen. 
1. Bedenk waar je stress van krijgt

Vaak weet je wel wat de oorzaak van je stress is. Bedenk voor jezelf waar je stress van krijgt. Wat kost je veel energie? En wat kun je daar aan veranderen?

2. Sta stil bij wat jij belangrijk vindt

Dingen moeten doen, omdat andere mensen dit verwachten, kan een hoop stress geven. Bedenk wat je zelf belangrijk vindt.

3. Maak tijd voor leuke dingen

Spreek af met vrienden, ga sporten, plan dingen waar je blij van wordt en van ontspant.

4. Bepaal welke dingen het belangrijkste zijn en maak een planning

Schrijf de dingen op die je nog moet doen. Bepaal daarna voor jezelf wat je nu moet doen en wat nog wel even kan wachten. Veel dingen die in je hoofd zitten, hoeven namelijk helemaal niet nu gedaan te worden.

5. Vraag niet teveel van jezelf

Als je teveel van jezelf vraagt, voel je je alleen maar teleurgesteld als dingen niet lukken. Deel het op wat je moet doen. Als je bijvoorbeeld voor een tentamen moet leren, leer dan niet alle hoofdstukken achter elkaar. En plan je dagen niet helemaal vol, maar houd tijd vrij voor dingen die onverwacht kunnen gebeuren.

6. Durf nee te zeggen

Het is erg belangrijk dat je grenzen voor jezelf stelt en ‘nee’ zegt als het je teveel wordt.

7. Zet je telefoon af en toe een uurtje uit

Even een uurtje geen appjes of berichten van Instagram, Snapchat of Facebook…

8. Lach!

Lachen is gezond, dat wist je misschien al. Lachen zorgt ervoor dat spanningen en stress minder worden. Dat komt doordat onze hersenen stofjes aanmaken, waardoor we ons gelukkiger voelen.

We lachen dus veel minder dan vroeger. Een halve eeuw geleden lachten we ongeveer achttien minuten per dag, nu zijn dat er nog maar zes. Hoogste tijd om daar wat aan te doen.

9. Zorg goed voor jezelf

Slaap zorgt ervoor dat je je uitgerust en fit voelt, en dat je lichaam herstelt.
Bewegen is op veel verschillende manieren goed voor je. Je krijgt een beter humeur, je kunt beter tegen stress en je voelt je fitter.

10. Accepteer!

Last but not least: accepteer dat dingen niet altijd gaan zoals je wilt. Probeer je niet druk te maken om dingen die je niet kunt beïnvloeden. Focus op de dingen die je wél kunt veranderen.

Voel jij je zo gestresst, dat je er graag eens met iemand over zou willen praten? Aarzel dan niet om (anonieme) hulp te zoeken via  MINDyoung

Bron: mindyoung.nl

Dit bericht is 6049 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail