Behandeling depressie met paddo’s veelbelovend

Facebooktwitterlinkedinmail

paddo3

18 mei 2016 – Een lange sofa, een comfortabele stoel, notitieblok – en een doosje paddo’s. Als het aan Britse onderzoekers ligt, behandelen psychiaters binnenkort sommige depressies met een therapeutische trip. Ze publiceren hun onderzoek vandaag in het prestigieuze medische blad Lancet Psychiatrie, zo meldt nos.nl 

Het onderzoek draait om de werkzame stof in paddo’s: psilocybine. Dat stofje helpt om vaste denkpatronen te doorbreken: “Mensen die depressief zijn, zitten vaak vast in negatieve denkpatronen”, zegt neurowetenschapper Mendel Kealen. “Door psilocybine te gebruiken, kunnen ze een ander perspectief krijgen op de dingen waar ze tegenaan lopen.”

Hoe het werkt, weten de onderzoekers niet: “Deze studie laat zien dát het werkt en daar draaide het om”, zegt Kealen. In het onderzoek kregen twaalf depressieve patiënten psilocybine toegediend. Na twee sessies bleven de klachten bij de twaalf drie weken lang weg. Bij vijf van hen bleven de klachten zelfs drie maanden weg.

Volgens de onderzoekers is het middel veilig: “Er moet wel een therapeut aanwezig zijn die de sessie op een empathische manier begeleidt. Het is namelijk een nieuwe ervaring die erg overweldigend kan zijn en waar mensen bang van kunnen worden”, zegt Kealen.

Psilocybine versterkt en verandert de manier waarop kleuren en geluiden binnenkomen. Ook is het gevoel van tijd heel anders: “Een uur kan bijvoorbeeld als een minuut aanvoelen, maar ook als een jaar. Ook verandert de betekenis die je aan dingen toekent. In veel gevallen ervaren mensen de wereld op een meer metaforisch niveau en ervaren ze emoties ook sterker. De hele ervaring duurt zo’n 4 tot 8 uur”, zegt Kealen.

Verbod

Onderzoek naar behandelingen met hallucinerende stoffen zoals psilocybine en LSD is niet nieuw. In de jaren 50 en 60 werd er veel mee geëxperimenteerd: “Maar door een aantal ongevallen is er een wereldwijd verbod gekomen op hallucinogene stoffen, waardoor onderzoek ook stil kwam te liggen”, zegt Toine Pieters, hoogleraar farmacie aan de Universiteit Utrecht.

Een trip is niet zonder risico’s. “Mensen kunnen bijvoorbeeld denken dat ze kunnen vliegen en uit het raam springen. Maar als je de middelen in een gecontroleerde omgeving gebruikt zijn ze niet bijzonder gevaarlijk”, zegt Pieters.

De resultaten zijn veelbelovend, maar het onderzoek van de Britten zit nog wel in een verkennend stadium. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat paddo’s in de vaste uitrusting zit van psychiaters.

Bron en video’s : nos.nl 

Dit bericht is 5642 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail