Politie nog steeds machteloos bij confrontatie mensen met verward gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

14 oktober 2020 – Politieagenten voelen zich nog steeds onvoldoende voorbereid om om te gaan met mensen met verward gedrag. Dat blijkt uit een enquête van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico onder meer dan duizend agenten. Daarin gaf drie op de vier agenten aan dat zij zich geregeld machteloos voelen als zij geconfronteerd worden met mensen met verward gedrag, die overlast veroorzaken, agressief gedrag vertonen of een gevaar zijn voor zichzelf.

De enquête is gehouden in opdracht van het dagblad Trouw en De Groene Amsterdammer.  De politie geeft met name aan dat zij moeite heeft met verward gedrag veroorzaakt door ernstige psychische problematiek. De huidige trainingen bieden niet genoeg handvatten om hier mee om te gaan, aldus een teamchef uit Amsterdam.

Driekwart van de  agenten heeft naar eigen zeggen weleens een situatie meegemaakt waarbij ze de situatie op straat met een persoon met verward gedrag niet meer onder controle hadden. De agenten werden bijvoorbeeld aangevallen of degene die ze benaderden verwondde zichzelf.  Agressie van mensen met ernstige psychische problemen komt 85 procent van de agenten weleens tegen.

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt tegen Trouw dat samen met de geestelijke gezondheidszorg wordt gekeken hoe er meer aandacht kan worden gegeven aan de specifieke benadering van mensen met verward gedrag veroorzaakt door ernstige psychische problemen.  De Nationale Politie herkent het signaal en zegt bij monde van een woordvoerder dat er aan gewerkt wordt om hier in de opleiding van agenten meer aandacht aan te besteden.

Bron: nos.nl

Redactie: Opvallend resultaat van de enquete omdat er de afgelopen vier jaar veel aandacht is besteed aan een sluitende aanpak  voor mensen met verward gedrag.  Dit naar aanleiding van een signaal van de politie. Na al die jaren is de kern van het probleem nog niet opgelost?

Dit bericht is 2239 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail