Zeven tips wat je kunt doen als ouder als je kind anderen pest

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2017 – Niet alleen leerkrachten spelen een belangrijke rol in het herkennen, signaleren en aanpakken van pestgedrag voor het te ver gaat, ook ouders hebben thuis een taak te vervullen. Wat moet je als ouder doen als je kind anderen pest? Zeven tips van het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten lezen we in de Standaard. Dit alles naar aanleiding van een meisjesbende in Brugge, die leeftijdsgenootjes schopte en bedreigde met de dood. 

  1.  De kans is klein dat kinderen en jongeren zelf zullen vertellen dat ze anderen pesten. Vaak zal de school of de ouders van de slachtoffers de niet aangename boodschap overbrengen. Probeer alvast een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat er precies aan de hand is en wat de rol van je eigen kind was bij de pesterijen.
  2. Bespreek het probleem met je kind en luister naar zijn/haar kant van het verhaal. Vraag niet alleen wat er precies is gebeurd, maar ook waarom je kind zo heeft gereageerd en wat hij/zij met dit gedrag wil bereiken.
  3. Pesten kan een manier zijn om zelf voldoende aandacht te krijgen of om zelf niet gepest te worden. Zoek samen met je kind naar alternatieven voor het pestgedrag. ‘Hoe kan je aandacht krijgen van de klas zonderen anderen te pesten?’
  4. Keur het pestgedrag af. Wijs op het verschil tussen plagen en pesten en motiveer waarom pesten voor jou niet kan. Wijs je kind op de negatieve gevolgen van pesterijen op het slachtoffer, op zichzelf en op de klas.
  5.  Geef je kind de kans om het terug goed te maken en om de schade te herstellen. Ga samen na hoe dit kan gebeuren en betrek indien mogelijk ook de school en de ouders van het slachtoffer.
  6. Druk vertrouwen uit in je kind en reageer positief op elke positieve verandering.
  7. Volg de situatie goed op. Blijf je bewust van jouw verantwoordelijkheid, maar zoek indien nodig steun. Het is niet altijd makkelijk om rustig en kalm te blijven en het nodige te doen.

Bron: ‘Pesten op school, daar doen we samen iets aan’, brochure voor ouders die werd opgesteld door het Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten in samenwerking met het VCOV, KOOGO en GO! ouders.

Meer informatie over wat je kan doen tegen pesten, vind je terug op de website.

Bron: standaard.be