Zelfmoord cijfer in Zeeland moet omlaag

Facebooktwitterlinkedinmail

12 januari 2017  – In Nederland maken gemiddeld vijf mensen per dag een eind aan hun leven. In Zeeland ligt dat aantal relatief hoger. Het project Zeeland Zonder Zelfmoord moet daar verandering in brengen, zo meldt de PZC. 

Denken aan zelfmoord is niet normaal. Maar wel veel normaler dan we denken, verklaart geneesheer-directeur Gerco Blok van de Zeeuwse GGZ-instelling Emergis. Met name passieve doodsgedachten (‘Ik zou het niet erg vinden om niet meer wakker te worden’) komen veel meer voor dan gedacht wordt, zegt Blok.

Onderzoek

Emergis heeft jaarlijks een keer of vijftien te maken met zelfmoord van cliënten, al dan niet opgenomen. “Die getallen zijn niet groot genoeg om te gebruiken voor onderzoek naar oorzaken en het voorkómen van zelfmoord”, aldus Blok. Landelijk gaan daarom GGZ-instellingen samen onderzoek doen. Ook vormen zeven regio’s een Suïcide Preventie Actienetwerk (Supranet). Samen zoeken ze naar ‘best practices’: welke aanpak werkt het best om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos een zelfverkozen dood sterven. In onder meer Canada, Duitsland en UK werd met deze netwerken een vermindering van suïcide(pogingen) van tot 32 procent bereikt.

Eerste provincie

Zeeland is de eerste provincie waarin een Suïcide Preventie Netwerk wordt opgezet, waarin allerlei partijen hun krachten bundelen: onder meer Emergis, de GGD Zeeland, onderwijs, zorg, gemeenten, politie, sportverenigingen, de kerken en de spoorsector. Dat gebeurt op initiatief van de hulplijn 113Online en het telefoonnummer 113. Op 16 januari is de aftrap van ‘Zeeland Zonder Zelfmoord’, zoals het project hier gaat heten. In de periode daarna komen er trainingen van specialisten van 113Online. Zij leren de betrokken partijen hoe ze zelfmoord(gedachten) kunnen herkennen en wat ze moeten doen om hulp te bieden.

Na Zeeland haken de andere regio’s in het Supranet aan: Zuid-Oost Brabant, Zaanstreek Waterland, Friesland, Den Haag, Haarlem/Zuid Kennemerland en Groningen.

Tweeënveertig

In 2015 stierven in Zeeland 42 mensen aan zelfmoord (CBS). In Nederland ligt de sterfte door zelfmoord op 10,4 per 100.000 inwoners. Dat is drie keer meer mensen dan er sterven door verkeersongelukken. Suïcide komt ruim twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dat komt vooral omdat ze vaker slagen bij een poging. Zeeland staat op de ranglijst van provincies op een gedeelde derde plaats met 11,4 per 100.000 inwoners. Dat komt met name door Zeeuws-Vlaanderen.

Bron: pzc.nl

Dit bericht is 3218 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail