Youtuber maakt stigma depressie bespreekbaar met sarcastisch filmpje

Facebooktwitterlinkedinmail

DEPRESSIE, STIGMA, VLOGSTER

26 april 2016 – Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met psychische problemen. Depressie is alomtegenwoordig, en toch rust er nog steeds een taboe op. Een taboe waar deze Youtubster met een gevat filmpje.

Amy Geliebter, een beautyvlogster op YouTube, worstelt zelf met depressie en een bipolaire aandoening. Ze krijgt dagelijks te maken met stigma’s rond haar psychische problemen. In een sarcastische make-up tutorial kaart ze die nu aan.De video kreeg de titel ‘Depression Makeup Tutorial’ mee, en daarin ‘leert’ Amy haar volgers hoe je je depressie kan wegstoppen met make-up. Ze wil daarmee duidelijk maken dat je niemand kan beoordelen op hun uiterlijk; je weet maar nooit wat voor problemen ze eigenlijk met zich meedragen.

“Stop al je problemen weg met je concealer in de tint ‘ontkenning en emotionele repressie'”, klinkt het onder meer sarcastisch. Ze stopte er ook enkele opmerkingen in die ze regelmatig te horen krijgt. “Gebruik een highlighter in de tint ‘Ik was ook eens depressief, maar ik heb me er over gezet’.”

Amy zegt dat ze zich geïnspireerd voelde door andere mensen die humor gebruiken om hun problemen aan te kaarten. “Ik wilde dat mensen met depressies zich konden herkennen in mijn video en zich niet zo alleen voelden. En hopelijk kan ik ook wat visies rond depressie veranderen, en wat stigma’s aanpakken.”

Bron: hnl.be

Dit bericht is 3577 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail