Anorexia veroorzaakt door een bacterie?

Facebooktwitterlinkedinmail

anorexia nervosa

26 april 2016 – Anorexia kan worden veroorzaakt door bacteriën die het immuunsysteem verstoren, zodat het de hersenen aanvalt en gevoelens van afkeer tegenover het eigen lichaam uitlokt. Dat stellen wetenschappers van de Lancaster University en de Morecambe Bay NHS Trust. Volgens deze theorie zou de eetstoornis zich de eerste keer voordoen bij een bacteriële infectie, een lichamelijke oorzaak dus, in tegenstelling tot de vele psychologische, sociale en milieufactoren die tot nu toe benadrukt werden, zo meldt welingelichtenkringen.nl 

Afwijkende antilichamen (autoantilichamen) die inwerken op het limbisch systeem in de hersenen kunnen extreme emoties, zoals walging en angst, veroorzaken. Deze gevoelens worden dan gekoppeld aan cultureel bepaalde ideeën over het ideale lichaam, zoals die onder andere in de mode-industrie worden gepresenteerd.

Vrouwen zijn veel gevoeliger voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam begint aan te vallen. Dat zou dan ook kunnen verklaren waarom anorexia veel vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens.

Dat betekent niet dat psychologische factoren geen rol spelen, maar zij vormen niet de primaire oorzaak. Zo is aangetoond dat anorexia vaak samengaat met fysiek en seksueel misbruik in de kindertijd, maar dat is op zich niet genoeg om de ziekte te veroorzaken, aldus de wetenschappers.

Onderzoek dat deze theorie bevestigt, kan ook leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor eetstoornissen. Te denken valt aan een behandeling met antibiotica of een transfusie van immuuncellen uit bloed van gezonde mensen. In Frankrijk is ook al onderzoek gedaan naar het verband tussen anorexia en bacteriën. Maar de Britse onderzoekers willen eerst dierproeven doen om te ontdekken welke specifieke bacterie anorexie veroorzaakt.

Bron: welingelichtekringen.nl 

Dit bericht is 5014 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail