Werkt Lion’s Mane om je geheugen te bevorderen?

Facebooktwitterlinkedinmail

11 april 2022 – Paddenstoelen worden al millennia ingezet om de geestelijke gezondheid op peil te houden. De oudste Chinese geschriften noemen bijvoorbeeld reishi, lion’s mane en cordyceps om ons messcherp te houden. Maar is er bewijs voor de vermeende mentale boost en deze kruidengeneeskunde uit de oudheid?

Lion’s mane is de populaire Engelse benaming voor de pruikzwam (Hericium erinaceus) die parasitair op bomen groeit. De zwam is werkelijk schitterend om te zien. Vooral in een kaal bos, lijken de blonde ‘haren’ inderdaad op de manen van een leeuw. Geen wonder dat die naam is blijven hangen. In Japan staat de pruikzwam bekend als “de priester van de bergen”, omdat de paddenstoel zich huisvest op dezelfde plek als mystieke priesters: in de mistige bergen van het binnenland.

Lion’s mane is in de traditionele Oosterse geneeskunst geliefd om zijn positieve invloed op de geest. Maar zijn er aanwijzingen die vertellen hoe en wat deze paddenstoel precies doet?

Paddenstoel en Wetenschap

Als we lion’s mane ontleden, dan ontdekken we onder andere β-glucanen en polysachariden als hericenones and erinacine. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en versterken nerve growth factor (NGF) in zenuwcellen. Daardoor toont lion’s mane grote potentie bij de behandeling en voorkoming van Alzheimer en Parkinson. Het innemen van lion’s mane wordt goed verdragen zonder nadelige bijwerkingen. Er worden zelfs culinaire hoogstandjes met de pruikzwam bereid.

Dankzij de actieve ingrediënten in lion’s mane wordt het als nootropic gebruikt om het concentratievermogen en het geheugen te bevorderen. Muizen die lion’s mane eten zoeken nieuwe uitdagingen en krijgen een verbeterd geheugen als het gaat om het herkennen van nieuwe dingen.

Lion’s Mane in Voedingssupplementen

Mede dankzij de Amerikaanse paddenstoelen specialist Paul Stamets is de lion’s mane zwam beter bekend geworden bij het grote publiek. Stamets schrijft op basis van onderzoek dat het consumeren van lion’s mane beschadigde cellen tussen hersenen en ruggenmerg kan regenereren. Door de bekendheid bij het grotere publiek is de vraag naar kwalitatief hoogwaardige lion’s mane toegenomen. Daarom kun je lion’s mane tegenwoordig niet alleen spotten in een kaal bos, maar ook in het assortiment voedingssupplementen van gezondheidswinkels.

Bronnen :

  • “Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus)” https://journal.restorativemedicine.org/index.php/journal/article/view/109
  • “Dietary Supplementation of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), and Spatial Memory in Wild-Type Mice” https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,6de384366c0c5922,5af64f332e1ca306.html
  • “Neurotrophic Properties of the Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia” https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,034eeb045436a171,750a15ad12ae25e9.html
  • “Lion’s Mane: A Mushroom That Improves Your Memory and Mood?”
    https://www.mushroomsknowbest.com/cognitive-health/

Dit bericht is 46959 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail