Welke stappen moet je doorlopen als je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt door een burn-out?

Facebooktwitterlinkedinmail

17 december 2021 – Wie in loondienst werkt, krijgt een uitkering als hij of zij arbeidsongeschikt raakt als gevolg van een burn-out. Werkgevers verzekeren hun werknemers immers voor dergelijke zaken door een WIA-werknemersverzekering af te sluiten. Als ondernemer ben je hier niet standaard voor verzekerd. Omdat je op eigen benen staat, moet jij je hier zelf tegen verzekeren. Raak je arbeidsongeschikt? Dan weet je mogelijk niet precies wat je moet doen. Daarom vertellen wij je in deze tekst stappen je doorloopt als je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt door een burn-out.

Stap 1: Neem contact op met jouw verzekeraar
Als zelfstandig ondernemer is de kans groot dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebt afgesloten. Hiermee verzeker jij je immers van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Je krijgt dan maandelijks een uitkering in het geval van arbeidsongeschiktheid. Heb je inderdaad een AOV verzekering afgesloten toen je voor jezelf begon en ben je arbeidsongeschikt geraakt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw verzekeraar. Zij vertellen je vervolgens precies wat er van je verwacht wordt en hoe je te werk gaat bij arbeidsongeschiktheid.

Stap 2: Laat je keuren door een arts
Geef je bij jouw verzekeraar aan dat je arbeidsongeschikt bent? Verwacht dan niet dat je direct een uitkering krijgt. Nee, want als het allemaal zo makkelijk zou gaan was frauderen met zo’n verzekering een fluitje van een cent. Daarom wil iedere verzekeraar eerst zeker weten dat je ook daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent. Zij laten je daarom langsgaan bij een arts om een keuring te ondergaan. Deze medische keuring wijst vervolgens uit in hoeverre je arbeidsongeschikt bent.

De mate van arbeidsongeschiktheid heeft gevolgen voor de hoogte van de uitkering die je ontvangt. Stelt een arts dat je volledig arbeidsongeschikt bent? Dan krijg je het volledige verzekerde bedrag per maand uitgekeerd. Een arts kan ook concluderen dat je voor 60% arbeidsongeschikt bent. In dat geval krijg je 60% van het verzekerde bedrag dat je bij het afsluiten van een AOV gekozen hebt. Verwacht daarom niet dat je altijd het verzekerde uitgekeerd krijgt wanneer je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten.

Stap 3: Wacht op jouw uitkering
Nadat je het gehele proces van een verzekeraar doorlopen hebt, is het wachten op jouw uitkering. Verwacht niet dat je deze direct krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Waarom niet? Omdat je bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering te maken krijgt met wachttijd. Dit is bij iedere verzekeraar het geval. Hoe lang de wachttijd is? Dat bepaal je bij de meeste verzekeraars helemaal zelf. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je namelijk zelf de duur van de wachttijd. Bij veel verzekeraars kun je kiezen uit 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Kies je voor een wachttijd van één maand? Dan krijg je enkel de eerste maand dat je arbeidsongeschikt bent geen uitkering. Wie voor een wachttijd van 24 maanden kiest, ontvangt zijn/haar eerste uitkering pas na twee jaar.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3117 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail