Week van de Psychiatrie start met als thema Zichtbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2019 – De jaarlijkse Week van de psychiatrie gaat vandaag van start en loopt door tot en met zaterdag 30 maart. Het thema dit jaar is: ZICHTBAAR?

Met de Week van de Psychiatrie wil de organisatie  goed onder de aandacht te brengen dat er zo ontzettend veel mensen met veel leed mee te maken hebben. Ze willen dit leed zien te beperken en zien te voorkomen. Acceptatie en informatie is daarbij van belang. Men hoopt dat door deze week meer mensen uit de maatschappij op de hoogte zijn wat hier allemaal achter schuilgaat. Op een uitnodigende, open en prikkelende manier. Met als doel om eerder en beter te lokaliseren welke mensen in de knel zitten en hen hopelijk leed besparen. Leed dat anders vaak levenslang mee wordt meegedragen.

Het thema van deze week is dan ook: ZICHTBAAR?

Toelichting op het thema :

Zichtbaar?

Stel: jouw buurman is ambitieus en gaat helemaal op in zijn werk. Daar vertelt hij heel graag over. Dan begint hij weer over die promotie of zakenreis die hij heeft gemaakt… Wat jou bezighoudt vind je heel wat moeilijker om zomaar te delen. Je hebt psychische problemen of een naaste die daarmee te maken heeft. En dat is anders, gevoeliger…

Psychische problemen zijn in principe onzichtbaar. Wanneer maak je ze wel zichtbaar?

Verloochen je jezelf als je zo’n belangrijk stuk van jezelf geheim houdt? Zie je dat als het buiten hangen van de vuile was? Of geeft het juist kracht als je de moed hebt om te delen?

Hoewel de ervaring leert dat openheid vaak wordt beantwoord met openheid is het vaak toch een enorme stap om dat stukje van onszelf te laten zien. Schaamte en stigmatisering spelen hierbij een grote rol. Terwijl iedereen in zijn leven wel eens voor dergelijke vragen komt te staan en deze vragen en de antwoorden daarop dus eigenlijk heel normaal zouden moeten zijn.

Het thema van de Week van de Psychiatrie 2019 is Zichtbaar?

We nodigen je uit om een onzichtbaar stukje zichtbaar te maken. Door met elkaar in gesprek te gaan en samen naar antwoorden te zoeken hopen we dat er meer openheid ontstaat. En dat dit tot meer begrip en verbinding leidt.

Landelijke afsluiting van de week

Er zijn veel mooie initiatieven in het hele land gedurende deze week. Daarom is gekozen om in 2019 een afsluitingsdag te organiseren waar lokale initiatieven uit de week een plek kunnen hebben. Meer informatie  over het afsluitende congres op 29 maart vindt u als u hier klikt

Dit bericht is 2699 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail