6 januari 2015 – Is gamen schadelijk? Wat zijn de grootste misverstanden over gamen? Wat kun je doen om problematisch gamen te voorkomen? Deze en andere veel gestelde vragen worden in zes korte nieuwe videoclips beantwoord door deskundigen en ex-gamers. De zes nieuwe clips zijn bedoeld voor ouders, familie en vrienden die vragen hebben over het gamegedrag van hun kind of partner.
Wat is er eigenlijk leuk aan gamen? Wanneer loopt het uit de hand? Wat kun je doen als een kind te veel gamet? Jonge gamers geven in het onderstaande filmpje uitleg en tips voor ouders en andere opvoeders.
Belangrijkste feiten
- Een op de vijf (21%) jongeren speelt dagelijks een online game en een op de acht (12%) speelt iets minder grote online spellen op internet.
- Jongens spelen vaker dagelijks en meer uren per dag spellen en spelletjes op internet dan meisjes.
- Leerlingen op de basisschool besteden meer tijd aan gamen dan een paar jaar geleden. In 2009 was dit gemiddeld 1,6 uur per doordeweekse dag en in 2013 lag het gemiddelde op 2,1 uur per dag.
- Het aantal uren dat middelbare scholieren besteden aan gamen is net als onder basisschoolleerlingen tussen 2009 en 2013 gestegen. In 2009 lag dit gemiddelde op 1,7 uur per dag en in 2013 op 2,6 uur op een doordeweekse dag.
Gameonderzoeker Tony van Rooij, ex professional gamer Lennart Roest en preventiewerker Bart Alders geven in de nieuwe video’s op een laagdrempelige manier uitleg over onder meer de grootste misverstanden over gamen, welke kinderen extra risico lopen op het ontwikkelen van problematisch gamegedrag en wat je als ouder kunt doen om dit mogelijk te helpen voorkomen. Ook blikken ze vooruit op welke rol games in ons leven spelen over tien jaar.
Gamen Infolijn en YouTube-kanaal Trimbos-instituut
De video’s met de meest gestelde vragen over gamen en problematisch gamegedrag zijn te vinden op www.gameninfo.nl.
Op het speciale YouTube-kanaal van Trimbos zijn alle Trimbos-video’s over het thema gamen en gameverslaving gebundeld. Ook de eerdere video met tips van gamers zelf over hoe het beste met gamen om te gaan kunt hier vinden. Daarnaast zijn op het YouTube-kanaal de Trimbos-video’s over onder meer roken, stoppen met roken, roken en zwangerschap, xtc, jongeren en middelengebruik en andere relevante thema’s te bekijken.
De video’s zijn door iedereen te gebruiken voor bijvoorbeeld studiedagen, lessen op scholen, tijdens voorlichtings-bijeenkomsten of gewoon om te delen in uw netwerk.
Bron: trimbos.nl
Dit bericht is 4386 keer gelezen.